Janne Niirasen kolumni: Vaatehuone haisee öljyltä ja liuottimelta

Janne Niiranen

Janne Niiranen

Monissa taloyhtiöissä on erinomaiset mahdollisuudet jätteiden lajitteluun. Sekajätteen lisäksi jätekatoksissa on ollut jo vuosia laatikot paperille, pahville, metallille, lasille ja biojätteelle. Myös muovinkeräys on yleistynyt.

Olemme kuitenkin ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen Mirja Sténin mukaan kohtuullisen huonoja lajittelijoita. Hän kertoi reilu viikko sitten Ylellä, että Suomessa 60 prosenttia biojätteestä menee sekajätteen joukkoon.

Se on paljon. Kaikki on pois esimerkiksi lannoitteiden ja biokaasun tuotannosta.

Stén antaa esimerkin:

– Jos kaikki kotitalouksien biojäte lajiteltaisiin voisi saada jopa 90 000 autoon biokaasua fossiilisten polttoaineiden sijasta.

Luutuneet asenteet ovat Sténin mukaan syy sille, miksi yli puolet Suomessa syntyvästä biojätteestä päätyy sekajätteen sekaan.

Liuottimien ja öljyisten rättien säilöminen kotona ei tunnu fiksulta.

Monet ajattelevat, että miksi lajitella, kun jossain vaiheessa bio ja seka dumbataan kuitenkin samaan läjään.

Tällainen ajattelu on juurtunut syvälle, eikä se muutu nopeasti, vaikka neuvotteleva virkamies vakuuttelisi kuinka ahkerasti suomalaisen jätehuollon hienoudesta.

Vaarallisten jätteiden lajittelu kotona on yhtä helppoa kuin muunkin, mutta siitä asianmukaisesti eroon pääseminen on tehty hankalaksi Kuopion keskustassa asuvalle autottomalle ihmiselle.

Viime toukokuuhun asti keräysauto kävi kerran viikossa satamassa. Sinne oli helppo viedä liuottimet, öljyiset rätit ja muut vaaralliseksi luokiteltavat jätteet, joita esimerkiksi polkupyörän kotifiksailussa syntyy.

Jätekukko kuitenkin muutti hyvää palveluaan niin, että kesän ajan keräysauto pysähtyi kerran kuukaudessa Haapaniemellä ja Puijonlaaksolla. Esimerkiksi minun olisi pitänyt karata töistä, että olisin päässyt paikalle. En karannut.

Nyt keskustaa lähin vastaanottopaikka on Heinälammilla, mutta sinne ei viitsi ihan pienen määrän takia pyöräillä.

Liuottimien ja öljyisten rättien säilöminen kotona ei tunnu fiksulta, mutta niin ne kertyvät vaatehuoneeseen ja haisevat siellä.

Toimittajamme Marita Tiihonen kritisoi muun muassa jätehuollon perusmaksua tällä palstalla viikko sitten. Jätekukko avasi omalta osaltaan perusmaksua Lukijan Sanomissa tiistaina.

Yhtiö nimesi vaarallisten jätteiden vastaanoton yhdeksi palveluksi, jota perusmaksulla kustannetaan. Se myös kertoi, että asiakkaiden jätemaksut käytetään jätehuoltopalveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen.

On nykyaikaa, että jonkin palvelun heikentäminen yritetään verhota kehittämiseksi.

Kirjoittaja on verkkotoimittaja.

Kommentoi