Iloa pimeyteen etäpikkujouluista

Pyhäinpäiväviikonloppu käynnistää perinteisesti vilkkaan pikkujoulukauden, mutta tänä vuonna kaikki on toisin.

Kokoontumisrajoituksia on voimassa alueellisen koronatilanteen mukaan. Sekä taudin leviämisen että rajoitusten kiristymisen riskit saavat monet työnantajat ja yhteisöt luopumaan suosiolla yhteisistä juhlista.

Piristystä kuitenkin tarvitaan kaamoksen keskelle. Keväällä valon lisääntyminen ja kesän odotus toivat lohtua kriisitilanteessa, mutta nyt mennään kohti pitkää pimeää kautta.

Ihmisten välillä on suuria eroja siinä, kuinka hyvin etätöissä viihdytään. Ne, jotka vaativat luontaisesti muita enemmän sosiaalisia virikkeitä, kokevat tylsistyvänsä tilanteen pitkittyessä. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen käyttää ilmiöstä termiä "etätyöapatia" (Taloussanomat 27.10.).

Arjen puurtajat kaipaavat silloin tällöin juhlia katkaisemaan päivien tasaista kulkua. Etätöihin kokonaan tai osittain siirtyneillä työpaikoilla yhteydet mahdollistavat etäpikkujoulut. Sovellusten avulla voi järjestää myös hybridijuhlan, jossa kokoonnutaan pienillä porukoilla fyysisesti ja porukat yhdessä koko yhteisön kesken etänä.

Verohallinto tiedotti viime viikolla, että työnantaja voi etäpikkujouluissakin tarjota ohjelmaa, ruokaa ja juomaa verovapaasti. Tarjoilut voidaan toimittaa koteihin tai työntekijät voivat hakea ne sovitusta paikasta. Verottajakin tietää, että elämästä on iloittava, vaikka ajat olisivat vaikeat.

Kommentoi