Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin suunnitelmiin aikalisä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvistivat tiistaina, että poliisien määrää lisätään ensi vuonna kaikkiaan 68 henkilötyövuodella. Määrästä suurin lisäys, 30 henkilötyövuotta, osoitetaan harvaan asuttujen alueiden turvaamiseen.

Itä-Suomen osuus on viisi henkilötyövuotta, joka jaetaan kolmen maakunnan kesken. Parannus ei ole suuren suuri, mutta tärkeintä onkin, ettei poliisin resurssi alueella vähene. Näin ollen ainakaan pakollisilla säästöillä ei voida perustella sitä, että poliisi vetäytyisi syrjäseuduilta.

Itä-Suomen poliisilaitoksen strategiaryhmän taannoinen esitys palvelujen ja partioinnin karsimisesta otettiin maakunnassa tyrmistyksellä vastaan. Mediahuomio herätti Savo-Karjalan kansanedustajat ja alueen kunnat vaatimaan poliisin läsnäolon säilyttämistä. Poliisilaitos onkin osittain perunut aikeitaan muun muassa lupapalveluissa. Lisäksi hälytyspartioinnin keskittäminen Suonenjoelta ja Juankoskelta Kuopioon vaatii ainakin kuntien kuulemista ennen toteutusta.

Ohisalo ja Kolehmainen ilmaisivat kuitenkin tukensa Itä-Suomen poliisilaitokselle. Tietojohtoisella työvuorosuunnittelulla on tarkoitus suunnata voimia aina sinne, missä niitä kulloinkin eniten ja kiireimmin tarvitaan.

Poliisilla itsellään on yleensä tietämys siitä, miten resurssi tehokkaimmin käytetään. Turvallisuuden tunteen kannalta tärkeää on kuitenkin se, miten asioista viestitään. Kuntien kuuleminen on paikallaan myös pelkojen tyynnyttelemiseksi.