Jukka-Pekka Räsäsen kolumni Ennen riitti, kun tyrkkäsi töpselin seinään ja painoi napista virrat päälle

Tarinani alkaa eräästä tavallisesta iltapäivästä, jolloin havaitsin, ettei televisiomme toiminut enää kunnolla. Kuva oli lähes pimeä, eikä kirkkauden säätäminen auttanut mitään.

Televisio ei ollut kovin vanha, kolmisen vuotta korkeintaan. Siksi tuntui oudolta, ettei aparaatti suostunut suoltamaan näköhermoihimme nautintoaineita.

No, otin värkin kantoon viedäkseni sen kierrätykseen. Töllön sisältä kuului samassa erikoista kilinää. Ajattelin tietenkin, että nyt sieltä on jokin osa irronnut, ja ongelma johtuu siitä.

Kiinnostuneena avasin toki laitteen kuoren, olihan hyvä mahdollisuus, että olisin osannut sen korjata (ei ollut).

Hämmästys oli suuri, sillä takakannen alta paljastunut näky oli kuin pajatsosta. Arvasin kyllä heti, etten ole löytänyt hammaskeijun salakätköä, ja katseeni kääntyi perheemme kolmen pikkutontun puoleen.

Isoin oli ilmeisesti syytön, mutta keskimmäinen tunnusti työntäneensä kuopuksen hänelle kantamia kolikoita "automaattiin" yllätyksen toivossa.

Ja en haluaisi edes puhua hipaisukytkimistä.

Melkoinen yllätys. Piti hankkia uusi telkkari, niin sanottu älylaite. Niin sanottu siksi, että se olettaa minusta aivan liikaa.

Ennen riitti, kun tyrkkäsi töpselin seinään ja painoi napista virrat päälle. Nykyisissä värkeissä pitää kytkeä netti, tehdä kanavahaku, synkronoida töllöttimen kanssa kaikki mahdolliset kodin sähkölaitteet ja kalibroida vielä kuvakin. Siinä ehtii hätäisemmässä urheilutapahtumassa loppuvihellys soida, ennen kuin telkun saa näkymään.

Ja tämä helppokäyttöisyys se vasta insinöörien taidonnäyte onkin. Ydinajatuksena ilmeisesti on, että television katselijan ei tarvitsisi eväänsä lotkauttaa, riittää että painaa virran päälle, ja äly-tv osaa kytkeä virran omatoimisesti muihinkin käyttäjän todennäköisesti tarvitsemiin laitteisiin.

Tai siis ihan joka helkutin aparaattiin digiboksista ilmalämpöpumppuun. Ja näille kaikille on omat kaukosäätimet, joten seuraavan vartin etsit niitä ympäri olohuonetta ja sammuttelet laitteita toisensa perään. Sinä aikana tv todennäköisesti siirtää itsensä virransäästötilaan.

Ja en haluaisi edes puhua hipaisukytkimistä. Miten niistä on tarkoitus pyyhkiä pölyt? Vedät luutulla bluray-soittimen päältä, jolloin se syttyy ja samalla kytkee virrat päälle älykkääseen töllöttimeen. Ja taas pitää sammutella.

Vaikeaksi on tehty länsimaisen ihmisen elämä.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut