Pääkirjoitus 5.11.2020: Tasainen ääntenlaskenta avasi vaarallisen polun

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa toteutui lyhyellä aikavälillä kaikkein riskialttein vaihtoehto, kun ääntenlaskenta ennusteineen eteni hyvin tasaisena. Illan hämärtyessä Pohjois-Amerikassa sekä varmistuneet valitsijamiehet että ennusteet osoittivat voittoa Joe Bidenille. Ero republikaanien Donald Trumpiin oli kuitenkin niin niukka ja epävarma, että istuvalle presidentille tarjoutui tilaisuus kyseenalaistaa vaalitulos, kuten pelättiin.

Trump julisti Suomen aikaa keskiviikkoaamuna itsensä voittajaksi ja väitti demokraattien yrittävän varastaa vaalit. Väite oli Trumpinkin mittapuulla poikkeuksellisen röyhkeä valhe, kun ääntenlaskenta oli edelleen pahasti kesken. Trump vaati laskennan keskeyttämistä läpinäkyvistä syistä, sillä oli odotettavissa, että viimeisinä selviävät Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania menisivät Bidenille. Lisäksi esimerkiksi Nevadassa tuloksen valmistuminen siirtyi torstaille.

Bidenin etu mutta myös ongelma oli menestyminen ennakkoon postitse annetuissa äänissä. Tämän edun Trump haistoi ja perusti vihjailunsa demokraattien vilpistä juuri postiääniin.

Vastuullisimmat republikaanit sanoutuivat irti Trumpin lausunnosta, mutta epäilyksen siemen koko vaalijärjestelmää kohtaan oli kylvetty. Samalla Trump tietoisesti lietsoi väkivaltaan valmistautuneita aseellisia ryhmiä. Häikäilemätön hyökkäys osoitti, että Trump on todella valmis mihin tahansa säilyttääkseen valtansa, eikä tulisi rehellisesti tunnustamaan mahdollista tappiotaan. Puoluekin liittyi Trumpin juoneen. New York Timesin mukaan esimerkiksi Pennsylvaniassa republikaanit ryhtyvät oikeustoimiin hylättyjä ääniä koskevan epäselvyyden vuoksi.

Todennäköistä onkin, että tilanne jatkuu epäselvänä vielä ensimmäisen ääntenlaskennan jälkeenkin. Pahin skenaario, jossa molemmat julistautuvat voittajaksi, on lähellä toteutua. Siinä vaiheessa jännitettäisiin, pysyvätkö kansalaiset rauhallisina. Jo mielenosoituksissa piilee riskejä väkivallan karkaamisesta hallinnasta.

Trump yllätti taas suhteessa mielipidemittauksiin, jotka ennakoivat Bidenille selvää voittoa. Yllätysten ei pitäisi toistuessaan olla yllätyksiä, joten mittaustavoissa on jokin tekijä, joka systemaattisesti vääristää gallupeja. Yhdysvallat ei ole ainoa maa, jossa oikeistopopulistit menestyvät vaaleissa kerta toisensa jälkeen paremmin kuin kyselyissä.

Uutena muuttujana USA:n vaaleissa vaikutti koronapandemia, jonka arvioitiin sataneen Trumpin laariin. Trump on vaatinut rajoitusten purkamista ja talouden pyörien pyörimistä kasvavista kuolonuhrien määristä huolimatta. Amerikkalainen yhteiskunta tunnetaan kovasta kilpailullisuudestaan ja yritteliäisyydestään, ja tähän puoleen Trump on osannut vedota.

Todennäköistä on, että tilanne jatkuu epäselvänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut