Pääkirjoitus 8.11.2020: Perheen arvo korostuu tänä isänpäivänä

Isiä juhlitaan tänäänkin Suomessa, vaikka maailma ympärillä tuntuu olevan monin tavoin sekaisin. Pandemia on suistanut normaalin elämänmenon raiteiltaan ja suurvaltapolitiikka on vaarallisen epävakaassa vaiheessa, mutta juuri kriisiaikana perheen arvo kirkastuu. Isänpäivänä läheiset voivat hakea lohtua, turvaa ja iloa toisistaan ja mukavasta yhdessäolosta.

Perhe korostuu juuri ydinperheen mielessä, sillä tänään ei ole laajojen sukukokoontumisten aika. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi kuluneella viikolla suosituksen joulunkin viettämisestä vain välttämättömässä lähipiirissä. Ohjeistus pätee myös isänpäivään, kun yhä uusia sairaanhoitopiirejä ja kaupunkeja Suomessa on edennyt epidemian kiihtymisvaiheeseen. Se, ketkä kaikki lähipiiriin lasketaan, riippuu tietenkin perheestä ja sen omasta harkinnasta.

Vaikka koronatilanne Suomessa on ministeriön mukaan räjähdysherkkä, esimerkiksi kevään kaltaista karanteenisuositusta yli 70-vuotiaille tai vierailukieltoa hoivakoteihin ei ole annettu. Riskit eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Ennen kaikkea isät saavat valita tapansa viettää juhlia, mutta valintoihin sisältyy vastuu.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ehdotti, että sään salliessa vaarin kanssa voi nauttia vaikkapa lasillisen glögiä pihamaalla. Ei huono idea, ja ajatusta voi jatkaa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi pienellä luontoretkellä, termoskahveilla ja nuotiomakkaroilla. Isänpäiväkonsertteja ja muitakin tapahtumia järjestetään. Jos ne ovat sallittuja, ei osallistuminenkaan ole paheksuttavaa, kunhan turvallisuudesta ja hygieniasta huolehditaan.

Perheen merkitys näkyy myös koronatilastoissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Emmi Sarvikiven mukaan viime viikolla raportoiduista tartuntalähteistä ylivoimaisesti suurin oli perhepiiri, josta oli lähtöisin lähes kaksi kolmasosaa tartunnoista.

Yhdessä asuvan perheen sisällä altistuksia on toisaalta lähes mahdotonta välttääkään. Kodin piirin on saatava olla viimeinen linnake, jossa sen asukkaat voivat olla ja elää vapaasti, ellei selviä oireita tunnu.

Kodin on saatava olla viimeinen linnake.

Vuosi on ollut monelle vanhemmalle vaikea. Toimeentulo on voinut pettää alta tai vähintään huoli työpaikasta on jatkuvasti läsnä. Etätyökään ei välttämättä ole pitkittyessään herkkua, jos esimerkiksi molemmat vanhemmat ovat jatkuvasti yhdessä pienessä tilassa. Arki ja työ ovat voineet limittyä kuormittavasti. Perheiden sisäistä dynamiikkaa on koeteltu, kun elämä on ajautunut uudenlaisiin uomiin. Eroperheille ja yksinhuoltajille aika on tuonut omat ratkottavat ongelmansa.

Isät ovat tänäkin myöhäissyksynä juhlansa ansainneet. Kiitoksen aiheeksi riittää, että isillä on perheensä ja perheellä isänsä. Vaikeuksistakin selvitään paremmin yhdessä kuin kukaan ihminen yksinään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.