Päätoimittajalta: Karkea roolisuoritus uppoaa kannattajiin

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Kukaanhan ei katso tositeeveeohjelmia? Harva sitä myöntää, mutta siitä huolimatta bigbrotherit ja maajussillemorsiamet, viidakontähtöset ja sen sellaiset palaavat aina vain ruutuun. Ohjelmilla on seuraajansa. Ei niitä tyhjille nojatuoleille esitetä.

Donald Trump ponnahti Yhdysvaltojen presidentiksi suoraan tositeeveeohjelma Diilistä, jossa voittajaa seulottiin kuukausitolkulla. Johtava ajatus oli, että osallistujat yrittivät menestyä paitsi taidoillaan myös juonittelemalla toisiaan vastaan. Trump roolina oli jaella potkuja milloin milläkin perusteella.

Kun Trump asteli vastoin mielipidemittauksia neljä vuotta sitten Valkoiseen taloon, odotus oli, että hän nielee vaalilupauksiaan ja tyyli muuttuu. Vertailupohjaa löytyi Ronald Reaganista, joka nousi B-luokan westerneistä valtiomiessarjaan.

Trump ei ollut uusi Reagan. Hän ei muuttanut tyyliään. Esikunta on vaihtunut kuin kriisiyhtiössä henkilökunta ja monet kansainväliset sopimukset saivat mennä. Trump on jakanut kansaansa kuin kuuma veitsi voita.

Suhtautuminen mediaan on ollut alusta lähtien vihamielistä. Valeuutinen, Trump on möykännyt, kun asiat eivät ole menneet hänen pillinsä mukaan.

Euroopasta ja Suomesta katsottuna kyynärpäät ylhäällä etuaan ajavan Trumpin suosiota on vaikea ymmärtää. Esimerkiksi Kuopiosta ei löydy tikullakaan henkilöä, joka äänestäisi Trumpia (Savon Sanomat 2.11.).

Miksi ihmeessä puolet amerikkalaisista haluaa presidentiksi henkilön, joka viis välittää pandemiasta ja ilmastonmuutoksesta, eikä ole saanut aisoihin laajoja mellakoita?

Itseään täynnä oleva öykkäri Trump on. Siitä kertoo suurieleisen kehonkielen lisäksi, kuinka henkilöön käyvästi hän luonnehtii vastustajiaan.

Mitä epävarmemmaksi valinta jatkokaudelle meni, sitä enemmän Trump julisti vaalia vilpilliseksi kesken äänten laskennan. Käsittämätöntä länsimaisen demokratian etuvartiossa.

Mutta Yhdysvallat on aina ollut enemmän tai vähemmän kahtiajakautunut valtio. Siitä pitää huolen jo puoluejärjestelmä. Ne, jotka luulevat, että presidentistä päätetään maan julkikuvaa hallitsevissa suurkaupungeissa, luulevat, mutta eivät tiedä.

Jos Trumpista ei ole ollut maansa johtohahmoksi tai yhdistäjäksi, jossain hänen on täytynyt onnistua. Hän ei ole vienyt amerikkalaisia uusiin sotiin ja talouskin kehittyi suotuisasti ennen pandemiaa.

Se vetoaa moneen keskivertojenkkiin samoin kuin Trumpin eliittiä haastava, tositeeveestä tuttu karkea roolisuoritus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.