Pääkirjoitus 7.11.2020: Vaaleista tulikoeUSA:n demokratialle

Valvominen keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleja jännittäen ei kannattanut, sillä ääntenlaskenta jatkui tasaisena vielä perjantai-iltanakin. Ennen perjantaita tulos oli auki vielä Pennsylvaniassa, Georgiassa, Arizonassa, Nevadassa ja Pohjois-Carolinassa.

Postiäänet näyttivät kääntävän voimasuhteet viime metreillä demokraattien Joe Bidenin eduksi. Bidenin kampanjatiimi julistikin toiveikkaana malttia ja työrauhaa ääntenlaskijoille. Presidentti Donald Trumpin taktiikka oli päinvastainen heti vaali-illasta alkaen. Trump jatkoi syytöksiään demokraattien vaalivilpistä ja vaati ääntenlaskennan keskeyttämistä hyvin tietoisena siitä, että Biden oli vahvoilla juuri postitse annetuissa äänissä.

USA:n vaalien tulosta on ennenkin saatu odottaa pitkään, mutta tällä kertaa viivästys johtui suurelta osin koronaviruksesta. Epidemia sai ennätysmäärän kansalaisia, yli sata miljoonaa, äänestämään ennakkoon.

Äänten kokonaismääräkin kohosi poikkeuksellisen suureksi. Yleensä korkeaa äänestysprosenttia on pidetty varmana osoituksena terveestä demokratiasta, mutta USA:n esimerkin valossa nyrkkisääntöä on tarkistettava. Myös äärimmäinen vastakkainasettelu voi ajaa vastapuolia uurnille. Vihanpidosta on enää lyhyt askel väkivaltaan, jonka uhka on ollut joillakin ääntenlaskentapaikoilla käsin kosketeltava, kun Trump on lietsonut osin aseistettuja kannattajajoukkojaan ilmaisemaan mieltään.

Draamaa on luvassa, vaikka Biden rinnanmitalla valitsijamiehissä voittaisikin. Trump ja republikaanit ovat ilmaisseet, etteivät hyväksy vaalitulosta, vaan sitä lähdetään kumoamaan tarvittaessa oikeusteitse. Kerta ei tosin ole ensimmäinen, sillä George W. Bushin voitto varmistui vasta oikeuskäsittelyssä vuonna 2000.

Taktiikka oli luettavissa Trumpin lausunnoista jo ennen vaaleja, ja se selittää myös hoppua korkeimman oikeuden konservatiivisessa tuomarinimityksessä. Republikaanien pyrkimys häpäisee sekä demokratiaa että oikeusvaltiota sotkemalla vallanjaon rooleja keskenään. Oikeusjutuilla kyseenalaistetaan vaalijärjestelmän toimivuus ja samalla oikeuslaitos politisoidaan.

Trumpin väittämästä vaalivilpistä ei ole Etyjin tarkkailijoiden mukaan minkäänlaista havaintoa, vaan vaalityöntekijät ovat toimineet tunnollisesti paineenkin alla. Onkin varottava huutamasta, että Yhdysvaltain demokratia olisi rikki, sillä juuri tämä on Trumpin viesti, jolla hän pyrkii kumoamaan laillisen vaalituloksen.

Biden oli vahvoilla juuri postitse annetuissa äänissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.