Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maskikohu kostautui kokoomukselle

Ylen tuoreen puoluekannatusmittauksen muutokset mahtuvat kahden prosenttiyksikön virhemarginaaliin, joten liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä on vältettävä. Pienillä muutoksilla on merkitystä vain, jos ne kasautuvat samaan suuntaan.

Gallupia yhä johtava pääministeripuolue SDP on tippunut yli virhemarginaalin verran elokuussa mitatusta vaalikauden huippulukemasta. Samoin on käynyt kokoomukselle, jonka vastaava huippu osui tammikuulle.

Merkillepantavia ovat muutokset, joita ei mittausjaksolla tapahtunut, vaikka odotettiin tapahtuvan. Kokoomus tippui 1,1 prosenttiyksikköä eli enemmän kuin 0,6 prosenttiyksikköä menettänyt SDP. Kokoomuksen esittämä epäluottamuslause perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) saattoi rokottaa SDP:tä hieman. Gallupin mukaan kokoomuksen nostattama maskikohu kostautui kuitenkin eniten puolueelle itselleen.

Perussuomalaiset on vasta toipumassa suoranaisesta kannatusromahduksesta, joka ajoittui vuoden ensimmäiselle puolikkaalle eli akuutin koronakriisin aikaan. Oppositiopolitiikassaan haparoivasta kokoomuksesta näyttää valuvan hiljalleen tukea perussuomalaisiin.

Keskusta on lievästä piristymisestä huolimatta samassa parin prosenttiyksikön haarukassa kuin lähes koko vaalikauden ajan. Pienikin suosion nousu on parempi kuin lasku, mutta keskustan aiempi kannattajakunta empii suhdettaan myös Annika Saarikon johtamaan puolueeseen.