Pääkirjoitus 10.11.2020: Biden palauttaa hetkeksi USA:n uskottavuuden

Demokraattien Joe Bidenistä tulee Yhdysvaltain järjestyksessä 46. presidentti ennemmin tai myöhemmin. Samalla varapresidentiksi nousee Kamala Harris, joka on virassa maan historian ensimmäinen nainen. Virkavalansa he vannovat 20. tammikuuta Washingtonissa, ellei väistyvän presidentin Donald Trumpin mahdollisesti nostama oikeusjuttu viivytä aikataulua. Vaalitulos on kuitenkin selvä eikä vaalivilpistä ole todisteita. Trump voi hyväksyä tappionsa tai olla hyväksymättä, mutta hänet pannaan lähtemään.

"Keskiverto-Joe" on juuri sitä, mitä Yhdysvallat Trumpin jälkeen kaipaa, sillä keskivertokin on verrattomasti parempi kuin keskivertoa osaamattomampi ja pahantahtoisempi. Voitonpuheessaan Biden julisti haluavansa yhdistää kansakuntaa. Presidentin kuuluu näin sanoa, vaikka kukaan ei sanomaa kirjaimellisesti uskoisikaan. Pyrkimys on sentään oikeansuuntainen sen jälkeen, kun Trump on pyrkinyt repimään kansakuntaa hajalle. Siinä jos missään hän on myös onnistunut.

Presidentti Sauli Niinistö kiteytti osuvasti, että USA palaa odotettavasti kansainvälisen yhteistyön pöytiin, mutta transatlanttisen yhteistyön kulta-aika ei enää palaa. Biden palauttaa erityisesti ulkopolitiikassa USA:n uskottavuuden. Hänen vahtivuorollaan monenkeskinen yhteistyö YK:ssa, Natossa ja globaalissa ilmastopolitiikassa vakautuu ja lähenee jälleen Barack Obaman kauden linjauksia. Yhdysvaltojen politiikka on kuitenkin osoittautunut heiluriksi, jossa näkökulmasta riippuen neljää hyvää vuotta voi seurata neljä huonoa vuotta tai päinvastoin.

Trump antoi Länsi-Euroopalle esimerkiksi turvallisuuspolitiikassa terveellisen opetuksen, että kaikkea ei voi jatkossa laskea Yhdysvaltojen varaan. Trump saattaa haastaa Bidenin vielä neljän vuoden päästä. Oikeistopopulismin keulahahmoksi voi tulla myös Trumpia taitavampi ja älykkäämpi johtaja.

Biden ja Harris ovat listanneet hallintonsa päätavoitteiksi koronaviruksen torjunnan, talouden toipumisen, rodullisen tasa-arvon ja ilmastonmuutoksen hillinnän. Kaikki pääkohdat kuitenkin jakavat kansakuntaa eri tavoin kahtia.

Amerikkalaisten yhdistämiseksi Bidenin tulisi oikeistopopulismin kesyttämisen lisäksi pitää demokraattien vasemman laidan vaatimukset kohtuudessa. Näkemysten yhteensovittelu on kuitenkin hyvin vaikeaa muun muassa ilmastopolitiikassa, talous- ja veropolitiikassa tai terveydenhuollon järjestämisessä. On arvioitu, että Biden jopa hyötyisi senaatin republikaanienemmistöstä, joka jarruttaisi heiluriliikettä oikealta vasemmalle. Bidenin voi katsoa onnistuneen, jos neljän vuoden päästä ääripäät ovat lähentyneet eivätkä loitonneet, ja jos heiluri edes hieman rauhoittuu kohti poliittista keskustaa.

Yhdysvaltojen politiikka on osoittautunut heiluriksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.