Pääkirjoitus 11.11.2020: Vuoden paras uutinen rokotekehityksestä

Koronarokotteen kehittämisessä on saavutettu merkittävä edistysaskel, joka voi johtaa vitsauksen voittamiseen jo kevään mittaan. Lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech ilmoittivat maanantaina, että heidän valmistamansa rokote on testeissä estänyt viruksen aiheuttaman taudin 90 prosentin tehokkuudella. Kyse on 40 000 ihmisen otoksesta rokotekehityksen kolmannessa vaiheessa. Ainetta on testattu myös ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvilla 65–80-vuotiailla eikä merkittäviä haittavaikutuksia ole havaittu.

Prosenttiluku on jopa parempi kuin on osattu odottaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain lääkevirasto FDA vaatii hyväksyttävältä rokotteelta vähintään 50 prosentin suojaa.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan lupaavaa on sekin, että tulosten perusteella myös monet muut paraikaa testattavat, vastaavanlaista rna-tekniikkaa hyödyntävät rokotteet tulevat toimimaan (Helsingin Sanomat 10.11.).

Maanantaina ylöspäin ponnahtaneet pörssikurssit erityisesti koronan kurittamilla toimialoilla kertovat niin ikään maailmanlaajuisen toivon viriämisestä. Jos aivan loppusuoralla ei tapahdu ikäviä yllätyksiä, läpimurto on saavutettu.

Maaliin asti on kuitenkin jaksettava. Seuraavaksi lääkeyhtiöt laittavat vireille myyntilupahakemukset FDA:lle ja Euroopan lääkeviranomaiselle EMA:lle. Viranomaisarviot tehdään kiireellisesti mutta kuitenkin niin, että rokotteen turvallisuudesta varmistutaan.

Pfizer ja Biontech ovat jo aloittaneet rokotteiden valmistuksen, jonka tavoitteena on toimittaa 50 miljoonaa annosta jo tänä vuonna ja 1,3 miljardia annosta ensi vuonna. Rämetin mukaan nopeutettu viranomaisprosessi ja yhtäaikainen valmistus voivat johtaa siihen, että ensimmäiset kansalasten rokotukset voivat alkaa jossain päin maailmaa jo tämän vuoden puolella. (Yle 9.11.). Suomi saa ensi vaiheessa rokotteesta ainakin EU:n yhteishankinnasta väkiluvun mukaan määräytyvän osuutensa.

Maaliin asti on kuitenkin jaksettava.

Toivon näköalaa on kaivattu kipeästi koronakriisin pitkittyessä ja yhä useampien ihmisten väsyessä rajoituksiin. Nyt voidaan jo kohtalaisella varmuudella sanoa, että kestettävänä on enää muutamia kuukausia. Jos tehoava rokote saadaan lähitulevaisuudessa käyttöön ympäri maailmaa, se vahvistaa, etteivät uhraukset ole olleet turhia.

Normaalista elämänmenosta tinkimällä on säästetty ihmishenkiä. Samalla vaihtoehtoinen laumasuojastrategia, jossa epidemian on annettu melko vapaasti käydä väestön läpi, asettuu yhä arveluttavampaan valoon.

Kommentoi