Parlamentista Merja Mäkisalo-Ropponen Oikeus omannäköiseen elämään

Muistisairauksia voidaan nykytiedon mukaan ennaltaehkäistä, ja oikealla hoidolla sairauden etenemistä voidaan myös hidastaa. Hyvää hoitoon kuuluu myös toimintakykyä ylläpitävä ja kuntouttava hoito.

Nämä asiat ovat erityisen tärkeitä, kun ihminen asuu omassa kodissaan, sillä näin voidaan huomattavasti pidentää omassa kodissa asumista.

Monin paikoin kotiin vietävää kuntoutusta ja päiväkuntoutusjaksoja on liian vähän tarjolla. Puhumattakaan, että kotihoidon työntekijöillä olisi aikaa tehdä kuntouttavaa työtä. Monet ikäihmiset ovat tälläkin hetkellä lähes vankeina omassa kodissaan eivätkä pääse esimerkiksi saattopalveluiden puutteiden takia ulkoilemaan tai harrastamaan.

Kotihoidossa tarvitaan kauppa- ja kulttuurikavereita, joita järjestöt voisivat sosiaali- ja terveystoimen kanssa yhdessä kouluttaa.

Myös kiertäviä perhehoitajia tulisi saada lisää, mikä vahvistaisi edelleen kotona asumisen edellytyksiä. Vammaispalvelulain mukaiset palvelut kuuluvat myös muistisairaille. Tätä korosti myös oikeusasiamies kertomuksessaan, ja nyt valmisteilla olevassa vammaispalvelulaissa onkin tärkeää huolehtia, ettei laki jätä mitään ryhmää palvelujen ulkopuolelle.

Toimintakykyä ylläpitävän ja edistävän hoidon lähtökohtana ovat hyvinvoivat työntekijät, jotka haluavat kehittää työtänsä. Hyvinvoinnin edellytyksenä on, että hoitoyhteisöissä on riittävästi koulutettua henkilökuntaa, joilla on halu ja mahdollisuus kehittää omaa toimintaansa potilaan parhaaksi.

Perinteinen hoito- ja hoivakulttuuri laitostaa sekä muistisairaat että hoitajat.

Perinteinen hoito- ja hoivakulttuuri laitostaa sekä muistisairaat että hoitajat. Siinä ei ole sijaa muistisairaan yksilöllisen elämäntarinan toteutumiselle eikä myöskään hoitajien yksilöllisten vahvuuksien ja osaamisalueiden esiin tulolle.

Olisiko syytä pohtia sitä, ettemme puhuisi tehostetun palveluasumisen yksiköistä vaan yhteisökodeista? Koti-käsitteen käyttö helpottaa laitoskulttuurista poisoppimista.

Myös yhteisökodissa asuvalla tulee olla oikeus päästä oman kodin ulkopuolisiin tapahtumiin. Siksi myös siellä tarvitaan työntekijöiden avuksi ulkoilu-, liikunta- ja kulttuurikavereita. Tarvitaan myös toimivia kuljetuspalveluita, niin että muistisairaan on turvallista lähteä harrastuksiin ja tapahtumiin. Riittävät tukitoimet ja palvelut mahdollistavat muistisairaille arvokkaan ja omannäköisen elämän sairaudesta huolimatta.

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Joensuusta ja Muistiliiton puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut