Sami Vainion kolumni: Hierotaan maskia naamaan

Elämässä ja politiikassa kannattaa varoa, mitä toivoo. Viime vuoden itsenäisyyspäivän tienoilla hallituspuolue keskusta ilmoitti puheenjohtaja Katri Kulmunin (kesk.) johdolla epäluottamuksensa pääministeri Antti Rinteeseen (sd.). Kuka muistaa syyn? Kohu liittyi Rinteen ristiriitaisiin lausuntoihin Postin omistajaohjauksesta.

Lopputuloksena Kulmunin ja hänen korviinsa kuiskineiden operaatiosta Sanna Marinista (sd.) tuli historiallisen suosittu pääministeri. Kulmuni taas jäi kiinni ylihintaisista esiintymiskonsultaatioista, joita oli pyytänyt muun muassa postikohusta suoriutumiseen. Syksyllä hän sai väistyä puheenjohtajan paikalta.

Oppositiopuolue kokoomus esitti lokakuun puolivälissä epäluottamuslausetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Syynä oli Kiurun epäselvä viestintä ja väitetty asiantuntijanäkemyksen sivuuttaminen, kun hallitus ei keväällä antanut yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä. Kokoomuksen haastostakin paisui muutamaksi päiväksi median vallannut kohu. Esitettiin arvioita, että Kiurukin joutuisi eroamaan.

Kiuru säilytti luottamuksensa eduskunnan äänestyksessä. Ylen gallupissa kokoomus oli menettänyt kannatusta 1,1 prosenttiyksikköä, enemmän kuin SDP.

Arvioin maskikohun tiimellyksessä, että kokoomus ampuu liian suurella tykillä eikä ole miettinyt syyteryöppyään loppuun asti. Pidin kohua pelkästä suosituksesta ylimitoitettuna. Asiantuntija-arviot kasvosuojusten hyödyistä todella vaihtelivat keväällä. Silloisesta tilanteesta kohkaaminen oli muutenkin jälkijättöistä.

Kokoomuksessa ei myöskään tajuttu, miltä hyökkäys näyttäisi kansasta: sote-sodan kostoretkeltä ja yritykseltä kaataa uusi sote pääarkkitehtinsa mukana. Kiuru oli se poliitikko, joka viime vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sulki hunajapurkin terveysyhtiöiden nenän edestä. Nyt Kiuru on vastuuministerinä uudessa sotessa, jossa yksityiset toimijat ovat sivuosassa.

Suonette minulle ähäkutti-hetkeni.

Suonette minulle ähäkutti-hetkeni maskikohusta, sillä vastaavasti veikkasin täysin pieleen Rinteen aseman postikohussa. Arvioin vielä viime marraskuussa, että Postin työtaistelussa saavutettu sopu veisi vähitellen huomion pois Rinteen sekavista selityksistä.

Miksi Rinne joutui väistymään ja Kiuru ei? Miksi Kulmuni syrjäytettiin? Poliittinen luottamus on kokonaisuus, johon vaikuttavat sanojen ja tekojen lisäksi muun muassa jatkoselitykset, voimasuhteet, puolueen kannatus ja silkka esiintymistaito. Eri tapausten arviointi ei ole eksaktia tiedettä vaan riippuu näppituntumasta.

Usein media tempautuu luomansa kohun pyörteisiin, kun pitäisi ottaa hieman etäisyyttä. Medialukutaitoa vaaditaan paitsi kansalta, myös meiltä toimittajilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.