Vaalikoneet innostavat äänestämään

Vaalikoneet ovat oikein käytettyinä kelpo apuvälineitä demokratian toteutumiselle. Politiikan tutkija Sami Borg ja journalistiikan tutkija Kari Koljonen kertovat tuoreessa tutkimuksessa, että vaalikoneet ovat lähes kaikissa ikäryhmissä vähintään melko tärkeä tietolähde äänestyspäätöstä tehtäessä.

Kun käyttäjämäärät suhteutetaan äänioikeutettujen määrään, Suomi on johtava vaalikonemaa yhdessä Hollannin kanssa. Tutkijat pitävät tätä voittopuolisesti myönteisenä asiana. Heidän havaintonsa mukaan vaalikoneista ovat hyötyneet eniten väestöryhmät, joiden into osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on muutoin keskimääräistä vähäisempää (Yle 10.11.). Vaalikoneet voivat nostaa äänestysaktiivisuutta ja lisätä päätöksentekoa koskevaa kiinnostusta.

Tutkimuksen perusteella myös kansalaisten taito lukea vaalikoneita on hyvällä tasolla. Hieman yli puolet käyttäjistä katsoi, ettei vaalikoneella ollut sanottavaa vaikutusta eduskuntavaalien ehdokasvalintaan. Vahvasta vaikutuksesta kertoi 10–15 prosenttia. Vaalikoneita osataan vastausten mukaan käyttää kuten kuuluukin eli kriittisen arvioinnin apuvälineenä, ei yksioikoisena tapana oikean ehdokkaan löytämiseen.

Tulevaisuuden mahdollisena uhkana tutkijat näkevät mahdollisen viihteellistymisen, joka johtaa poliittisesti epäolennaisiin aiheisiin. Eniten vaalikoneissa on parantamisen varaa siinä, että demokratiassa ratkaisevat puolueiden linjaukset hahmottuisivat nykyistä selvemmin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut