Sami Vainion kolumni: Älkää rakastuko rajoituksiin

Ankeuttajat iskivät heti hienojen rokoteuutisten jälkeen. Ensitieto Pfizerin ja Biontechin kehittämästä koronataudilta 90-prosenttisesti suojaavasta rokotteesta muuntui muotoon: rokote suojaa oireilta, mutta ei välttämättä tartunnalta. Kiinnittäkää huomiota lausejärjestykseen.

Sama asia voidaan nimittäin ilmaista myös näin päin: rokote ei välttämättä suojaa tartunnalta, mutta se suojaa oireilta. Molemmat virkkeet ovat yhtä tosia, mutta merkitys muuttuu vaihtamalla päälaelleen. Ensimmäinen muotoilu sammuttaa toivon, toinen sytyttää sen. Siinä lyhyt oppitunti siitä, kuinka sanoilla vaikutetaan.

Toivon näkökulmaa on painottanut ainakin Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Toivoa latistavaa muotoilua ovat suosineet ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee – ja pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin tähdensi puheessaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa, että väestön kattavan rokottamisen ja rokotesuojan saamisessa kestää vielä kauan.

Koronavirus ei kuitenkaan ole yhtäläinen riski koko väestölle. Vaarallinen tautimuoto iskee yleensä vain iän tai perussairauksien puolesta riskiryhmiin kuuluviin.

On myös nuoria, jotka sairastuvat vakavasti, mutta tapaukset ovat tilastollisesti niin harvinaisia, ettei niillä voida perustella yhteiskunnan pitämistä suljettuna.

Näin ollen yhteiskunta on avattava jo siinä vaiheessa, kun terveydenhoitohenkilöstö ja riskiryhmäläiset on rokotettu ja aine on alkanut vaikuttaa heidän elimistössään. Nykymuotoisia rajoituksia ei missään tapauksessa voida hyväksyä vaikkapa tavalliseen kausi-influenssaan verrattavilla riskeillä.

Annan vinkin oppositiolle.

Jokainen aikuinen ymmärtää, ettei pidä kiiruhtaa asioiden edelle. On varmistuttava rokotteiden suojaavuudesta riskiryhmien kohdalla, ja on päästävä rokottamaan. Sitä ennen on elettävä visusti rajoitusten mukaan.

Sillanaukeen ja Marinin huolestuneet varoitukset antavat ymmärtää, etteivät ihmiset ymmärrä yksinkertaista asiaa vaan ovat kuin holhottavia lapsia. Tämä on sosiaalidemokraattisen aatteen nurja puoli, valitettavaa kyllä.

Holhoava asenne on toiminut kriisiaikana, ja senkin ansiosta Suomi on säästynyt epidemialta tähän asti hyvin. Onnistuminen näkyy myös SDP:n kannatuksessa. Merkit ovatkin ilmassa, että hallitus on saattanut rakastua rajoituksiinsa ja voi sortua hätävarjelun liioitteluun niiden purkamisen hitaudessa.

Annan vinkin oppositiolle. Olkaa tarkkana kuin haukat siinä, miten hallitus toteuttaa ulostulon koronakriisistä. Täydet kansalaisvapaudet ja elinkeinonharjoittamisen vapaudet on palautettava välittömästi, kun niiden hillintä ei ole kansanterveydellisesti ehdottoman välttämätöntä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut