Jussi Murtasaaren kolumni: Nokia lipsuu romantikon käsistä

Jussi Murtasaari

Jussi Murtasaari

Olen pitänyt itseäni oman elämäni kovimpana Nokia-fanina. En enää, sillä otteeni on alkanut hiljalleen lipsua. En lataile vanhoja kommunikaattoreitani käyttökuntoon, saati hivele niiden vankan kauniita näppäimistöjä.

Vielä 13 vuotta sitten olin äärimmäisen ylpeä Nokian N93-puhelimestani. Pelonsekaisin tuntein, mutta luuri tiukasti tanassa tallensin videoita Tallinnan patsasmellakasta suomalaisen laatutuotteen piirilevylle.

Keväällä 2007 kuvatut klipit lienevät edelleen tallessa jonkin kovalevyn syöverissä, mutta kapula hajoaa hyvää vauhtia kolmevuotiaan poikani leikeissä.

Minulla on paljon Nokian laitteisiin liittyviä muistoja. Muistan edelleen, kuinka naputtelin avoimen yliopisto-opintojen esseitä N900-mallilla kymmenkunta vuotta sitten, samoin millä Nokian kännykällä olen Lapin vaellusreissujen tunnelmia kuviksi ja videoiksi tallentanut. En tiedä ovatko nuo järkeviä muistoja, mutta hyviä ne ainakin ovat.

Nostalgisten mielikuvieni Nokiaa ei enää ole. Puhelinvalmistus on myyty ja keskiössä on verkkoteknologiat ja 5G. Viime aikaisten uutisten perusteella nekin takkuavat nyt Nokiassa ja pahasti.

Yhtiön kärkinimet Risto Siilasmaa ja Rajeev Suri ovat vaihtuneet Sari Baldaufiin ja Pekka Lundmarkiin. Jo entuudestaan tutut kilpailijat Huawei ja Ericsson hönkivät niskaan. Lisäksi amerikkalaisilla teknologiajäteillä on uusi 5G-strategia, mikä saattaa olla merkittävä uhka suomalaiselle teknologiaylpeydelle.

Alex af Heurlin kirjoitti Kauppalehdessä (4.11.) Nokian edelleen herättävän kansallisromanttisia mielleyhtymiä meissä suomalaisissa. En tiedä kuinka paljon meitä on, mutta tähän joukkoon minäkin taidan kuulua.

Esimerkiksi yhtiön osakkeen mahalasku tuntuu aivan erilaiselta kuin keskiverto pörssiyhtiön kurssipudotus. Kun Nokian kanssa samaa kokoluokkaa oleva Fortum laskee pörssissä, se on ikävä uutinen. Kun Nokia tekee saman, se on kansallinen tragedia ja henkilökohtainen loukkaus.

Enää pitäisi tietää, kenelle olla vihainen, kirjoittaja vitsailee.

Ehkäpä sekin jotain kertoo, että Nokian hurjista kurssiheilahteluista ja tappioista huolimatta yli 200 000 suomalaista omistaa edelleen sen osakkeita, kuten af Heurlin tekstissään muistuttaa.

Mikä on Nokian kilpailuvaltti globaalissa puristuksessa? Uudistutaan, pilkotaan ja myydään? Vai tätä kaikkea? Talouselämän tuoreen lehden (13.11.) mukaan yhtiö kertoo uudesta organisaatiostaan ja strategiastaan joulukuussa.

Nokia-romantikko odottaa sinivalkoiseen pakettiin käärittyjä hyviä uutisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut