Koronariski kasvaa kouluissa

Eri puolilla Suomea viime päivinä levinneet tartuntaryppäät muistuttavat, että koululaiset ovat alttiita koronavirukselle siinä missä aikuisetkin. Pohjois-Savossa Rautalammilla paljastui maanantaihin mennessä 25 tartunnan ketju, jonka tapaukset liittyvät kunnan kouluihin. Joukkoaltistumisen takia Rautalammilla siirrytään etäopiskeluun ainakin viikoksi.

Maanantaina Pirkanmaalla siirrettiin yli 2 600 oppilasta etäjärjestelyjen piriin altistusten ja tartuntojen vuoksi. Epidemian leviämisvaiheeseen ajautuneella pääkaupunkiseudulla astui puolestaan viikon alusta voimaan kasvomaskisuositus koulujen sisätiloissa.

Keväällä valmiuslain mukainen etäopetus koko maassa oli edesauttamassa epidemian hillintää. Kouluihin kuitenkin palattiin vielä ennen kevätjuhlia, ja kynnys palata etäjärjestelyyn on korkea. Valitettavasti seurauksena on, että paikallisesti etäopetukseen siirrytään aina hieman liian myöhään, vasta kun altistuksia on todettu.

Helsingissä kerätyn aineiston perusteella kouluissa altistuneiden riski saada tartunta on vain noin yksi sadasta (Yle 22.11.). Tartunnan saaneilla kouluikäisillä on myös tilastollisesti pieni riski sairastua vakavaan koronatautiin. Jotkut kuitenkin sairastuvat. Esimerkiksi Rautalammilla koronatartunnan saaneita nuoria on joutunut sairaalahoitoon. Lapset ja nuoret suhtautuvat usein melko huolettomasti koronaan. Vanhempien on hyvä muistuttaa varovaisuudesta, sillä tauti ei ole kenellekään varmuudella vaaraton.