Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Karvisen kolumni Kun arvostettu toimittaja nahkansa myi – Riku Rantalan ja Fortumin ilmastoshow on vaivaannuttavaa katsottavaa

Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

Tämä lausahdus nousi monen mieleen, kun Riku Rantala tiedotti uudesta projektistaan. Madventuresista, Docventuresista ja vuoden 2001 dopingskuupeista tunnettu toimittaja sai niskaansa kritiikkiä, kun hän alkoi yhteistyöhön energiayhtiö Fortumin kanssa.

Tv-ohjelma Riku Rantala ja 100 kysymystä ilmastosta pyörii Nelosella parhaillaan. Nimensä mukaisesti show keskittyy ilmastonmuutoksesta keskustelemiseen.

Viulut maksaa Fortum. Siis valtionyhtiö, jonka omistama Uniper käynnisti taannoin uuden hiilivoimalan Saksassa kohun saattelemana.

Kuviota pidettiin ennen ensimmäistäkään jaksoa räikeänä viherpesuna. Ihmeteltiin, miten Rantalan kaltainen arvostettu journalisti voi suostua mukaan moiseen.

Minä annoin ohjelmalle mahdollisuuden – ja petyin.

Avausjakson asetelma on herkullinen. Aiheena on energia ja studiossa myös Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Muut vieraat laittavat miehen koville hiilivoimalan avaamisesta keskellä ilmastokriisiä. Rauramon perustelu on tuttu: päätös oli tehty jo ennen Fortumin Uniper-kauppoja, minkä lisäksi yhtiö vähentää kyllä päästöjään muualla.

Fortum olisi voinut vetää käsijarrusta, jos se todella on vihreä yhtiö, huomautetaan. Rauramo ei vastaa suoraan – eikä Rantala laita häntä tiukoille.

Seuraavassa jaksossa käsitellään liikennettä. Suurin osa 41 minuutista puhutaan autoilusta, vaikka studiossa istuu myös Finnairin vastuullisuusjohtaja.

Hyvätuloisten savuvanoja taivaalle tupruttavan yhtiön edustaja kommentoi lentoliikenteen päästöjä kuutisen minuuttia. Lentämisen rajoittamista päättäjiltä julkisesti toivonut Rantala tyytyy tähän.

Uskon kirkasotsaisesti journalismin ihanteisiin. Haaveilen, että työmme rahoittuisi pelkillä tilaustuotoilla.

Tiedän, ettei näin käy. Tuloja on hankittava myös mainoksista, koska Suomi on mediamarkkinana pieni.

Koko journalistisen tuotteen maksattaminen alan ulkopuolella on kuitenkin liikaa. Kysymykset riippumattomuudesta ovat väistämättömiä – etenkin, jos rahoittajalla on näin ilmiselvästi oma lehmä ojassa.

Rantalan mukaan hänellä on ohjelmassa toimituksellinen vapaus. On tai ei, pelkkä keskustelu siitä rapauttaa luottoa journalismin tärkeimpään pääomaan eli uskottavuuteen.

On surullista, että suuresti arvostamani Rantala ei tätä itse näe.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.