Sami Vainion kolumni: Paniikki iski pankkiin

Deutsche Bankin ehdotus etätyölle langetettavasta lisäverosta kuvastaa, miten pandemia voi saattaa arvovaltaisenkin instituution paniikin valtaan.

Saksan vaikutusvaltaisin pankki vaatii, että etätyöläisten pitäisi maksaa viiden prosentin ylimääräistä veroa. Näin siksi, että he hyötyvät taloudellisesta infrastruktuurista mutta eivät osallistu sen ylläpitämiseen ja palvelujen käyttämiseen normaalisti (Taloussanomat 16.11.). Jää epäselväksi, koskisiko järjestely vain korona-aikaa vai tulisiko siitä pysyvä, mutta molemmissa tapauksissa ehdotus on harvinaisen ajattelematon.

Pandemian oloissa kaikki työntekijäryhmät eivät ole tasavertaisessa asemassa. Harmillisuus on kuitenkin eri asia kuin epäoikeudenmukaisuus. On hyvin harmillista, että joidenkin työntekijöiden, kuten sairaanhoitajien, poliisien, kaupan kassojen ja bussikuskien on työskenneltävä alttiina tartunnalle. Tälle ei kuitenkaan mahda mitään, nämä hommat on vain hoidettava.

Etätyöläisillä on turvallisemmat olot, mutta heidän rankaisemisensa tilanteesta olisi absurdia. Hehän toimivat juuri kuten pitää. Jos etätyöhön velvoitetaan, lisävero on epäoikeudenmukainen. Jos taas etätyö on vapaaehtoista, lisävero johtaa siihen, ettei etätöitä tehdä – epidemian kannalta epäsuotuisaan lopputulokseen.

Ekonomisteille on ilmeisen vaikeaa ymmärtää haittaveron perusluonnetta: se vähentää aina verotettavaa toimintaa. Viiden prosentin lisävero on tuntuva menetys millä tahansa tulotasolla. Sen pysyvästä käyttöönotosta seuraisi, että harva haluaisi jatkossa tehdä etätyötä.

Entistä joustavampien työelämäkäytäntöjen lupaamat hypyt tuottavuudessa ja työhyvinvoinnissa jäisivät saavuttamatta. Tästä puolestaan seuraisi, että kokonaisverokertymä jäisi jälkeen tavoitellusta. Haittavero saattaisi vain syventää kansantalouden kurimusta.

Entäpä jos luotettaisiin markkinamekanismiin?

Verottamalla voidaan todella tehokkaasti jarruttaa markkinatalouden luontaista kehitystä. Entäpä jos luotettaisiin markkinamekanismiin?

Jos esimerkiksi työpaikkaliikennettä, työmaaruokaloita ja toimitiloja tarvitaan joskus tulevaisuudessa nykyistä vähemmän, muutoksen on annettava tapahtua. Jos teknologinen edistys ja globaali kilpailu vievät vääjäämättä paikkasidonnaisuuden vähenemiseen, ilmastotavoitteista puhumattakaan, on mieletöntä ja markkinataloutta vääristävää taistella Deutsche Bankin tavoin kehitystä vastaan tekohengittämällä tappiolle jääviä aloja.

Valtiontaloudet ovat koronan jäljiltä kammottavassa kunnossa ja jotain tarttis tehdä verotulojen lisäämiseksi. Haittaveroilla aukkoa voi kuitenkin paikata vain hyvin rajallisesti, sillä verotuotot hupenevat sitä mukaa, kun ihmiset sopeuttavat käytöstään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.