Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 2.12.2020 Ajankohta on hankala työllisyystoimille

Keinot yli 55-vuotiaiden työllisyyden edistämiseksi palaavat hallituksen pöydälle aikana, joka on kaikkea muuta kuin otollinen kepillä kannustamiselle. Työmarkkinajärjestöt eivät päässeet määräaikaan eli joulukuun alkuun mennessä sopuun ehdotuksista, joilla ikääntyneiden työllisyyttä olisi parannettu noin 10 000 hengellä.

Tulos oli täysin odotettu. Vaikuttavin päämäärään johtavista keinoista olisi eläkeputken poisto, mutta kompensoivista toimista ei syntynyt kompromissia. Eläkeputkella tarkoitetaan 62 vuotta täyttäneiden oikeutta saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa eläkeikään saakka.

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava vaativat korvaavina toimina parannuksia muutosturvaan, mutta Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa hintalappu katsottiin liian suureksi. EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan työntekijäpuolen ehdottamien kompensaatioiden kustannukset olisivat olleet työnantajille 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Näkemyserot olivat alkujaankin suuret, eivätkä koronakriisin mukanaan tuomat jatkuvat uutiset yt-neuvotteluista ja irtisanomisista helpottaneet urakkaa. Irtisanottaville ikääntyneille työntekijöille eläkeputki antaa jonkinasteista selkänojaa pehmeänä laskuna tulonmenetykseen. Turvan poistaminen ilman tuntuvaa kädenojennusta olisi epävarmuuden aikana kova poliittinen ratkaisu.

Työnantajien näkökulma on yhtä ymmärrettävä, sillä useiden toimialojen kannattavuuskriisissä yhä uusien maksurasitusten langettaminen yrityksille olisi kestämätöntä.

EK:n tiukan linjan yhtenä osaselityksenä on, että työnantajat eivät halua antaa liiaksi vetoapua vasemmistolaiselle hallitukselle. EK:ssa voidaan katsoa, että hallituksen on tehtävä omat ratkaisunsa ja maksettava niistä poliittinen hinta.

Kompromissi voi syntyä sopimalla pitkästä siirtymäajasta.

Hallitus joutuu kohtaamaan kysymyksessä oman ohjelmansa kunnianhimoiset työllisyystavoitteet, joista tinkiminen söisi uskottavuutta. Asiassa on luonnostaan ristivetoa vasemmistopuolueiden ja keskustan välillä. Kuntavaalien läheisyys lisää tuskaa kipeiden päätösten tekemisestä. Houkutus päätösten välttelystä koronakriisin taakse pakenemalla kasvaa.

Eläkeputken poiston tai lyhentämisen puolesta puhuvat ekonomistien arviot ja eurooppalaiset vertailut, joiden mukaan järjestely tosiasiallisesti heikentää ikääntyneiden työllisyyttä. Tähän suuntaan eteneminen voisi palvella myös työntekijöiden etua pitkällä aikavälillä. Jos hallitus rohkenee puuttua eläkeputkeen, poliittinen kompromissi voi syntyä, jos on syntyäkseen, sopimalla pitkästä siirtymäajasta.