Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Neuvoksen tapaamiselle ei löytynyt aikaa

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria vastaan nostettuja raskaita syytteitä on alettu käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa. Syytelista on puistattava: törkeää ihmiskauppaa, törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, raiskauksia, pakottamista seksuaalisiin tekoihin jne. jne.

Epäillyt teot sijoittuvat pääosin Etelä-Suomeen, mutta niillä kosketuspintaa on myös Pohjois-Savossa. Oikeudessa käsitellään tapahtumia Baltzaria omistamassa asunnossa Rautalammilla ja Kuopion Rytkyllä, jonne piti tulla Oskar-kulttuurikeskus. Hanke kaatui rahoittajien puutteeseen.

Baltzar oli tulossa myös Kuopioon. Hän teki vuonna 2015 esisopimuksen rakennusliike NCC:n kanssa Minna Canthin kotitalon myynnistä. Kauppa ei koskaan toteutunut. Baltzar perusteli vetäytymistään byrokratialla.

Jos kulttuurineuvos ei pystynyt hurmaamaan byrokraatteja, hän kietoi sormensa ympärille muita tahoja siitäkin edestä. Baltzar-vetoinen luovan kulttuurin yhdistys Drom on saanut toistasataa tuhatta euroa valtionavustuksia ja monet säätiöt ovat olleet avokätisiä.

Yhdistys ei ole mikä tahansa äryy. Sen strategisessa ohjausryhmässä on ollut poliittista selkänojaa sellaista henkilöistä kuin Paavo Lipponen (sd.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Ilkka Kanerva (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Presidentti Tarja Halonen myönsi harvinaisen kulttuurineuvoksen arvonimen Baltzarille. Hän on toiminut useiden Baltzarin tapahtumien suojelijana.

Millaisilla kaunopuheilla demarien listoilta huonolla menestyksellä eduskuntaankin pyrkinyt Baltzar lienee saanut raskassarjalaisia mukaan pyrintöihinsä, mutta hän on luvannut nuorille naisille erinomaista tulevaisuutta esimerkiksi näyttämötaiteessa. Syytteiden mukaan totuus on ollut toinen.

En ole henkilökohtaisesti tavannut Veijo Baltzaria, mutta olin välillisesti hänen kanssaan tekemisissä, kun Oscar-kulttuurikeskuksessa järjestettiin yhteispohjoismainen seminaari.

Toimittajamme ja kuvaajamme kävivät tekemässä rutiinilta vaikuttavaa artikkelia, joka jäi lopulta julkaisematta. Käytimme artikkelissa romani -sanaa. Baltzar vaati kiven kovaan mustalainen -termiä.

Kävin artikkelin julkaisusta vilkasta keskustelua Baltzarin esikunnan kanssa. Kun heille kävi selväksi ehdoton kantani, tuli useita esityksiä, että tapaisin kulttuurineuvoksen. Sille ei löytynyt missään vaiheessa aikaa.

Kuusissakymmenissä oleva journalisti piti yhteydenottoja ahdistavina. Voi vain kuvitella, millaiseksi alle kaksikymppiset naiset ovat kokeneet elämän seitsemänkymppisen neuvoksen lähipiirissä.