Rauhanpuolustajat jälleen asialla

Yli 200 pääasiassa kulttuurin ja tieteen parista tunnettua vaikuttajaa on jättänyt kansanedustajille joulukuun alussa vetoomuksen, jonka mukaan Hornetien korvaamiseen tähtäävässä HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä, uutta harkintaa ja vaihtoehtojen selvittämistä.

Nimilistassa Arja Alhosta rap-artisti Karri "Paleface" Miettiseen ja Jyrki Yrttiahoon on vahva vasemmistolainen painotus. Alho ja taloustieteen emeritusprofessori Pertti Haaparanta perustelevat hävittäjien turhuutta niin, että konfliktien syyt ovat muuttuneet. Sotilaalliset keinot eivät heidän mukaansa pure esimerkiksi pandemiaan ja ilmastonmuutokseen (Kansan Uutiset 1.12.).

Vetoomuksen takana on Suomen Rauhanpuolustajat, joka tunnetaan lähihistoriasta tiiviistä suhteestaan Neuvostoliittoon. 1960- ja 70-luvuilla kommunistien hallitsema järjestö ajoi yksipuolista aseistariisuntaa tuomiten Naton varustautumisen mutta hyväksyen Neuvostoliiton aggressiivisen militarismin, kuten Tshekkoslovakian miehityksen. Aate ei näytä ainakaan maantieteelliseltä suuntautumiseltaan muuttuneen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) muotoili diplomaattisesti, että kansalaiskeskustelu on tervetullutta, mutta maanpuolustuskysymyksissä on hyvä kuunnella alan asiantuntijoina. Suoremmin sanottuna Venäjän viime vuosien toiminta muun muassa Krimillä, Itä-Ukrainassa, Itämerellä ja kaikkialla muuallakin lähialueillaan osoittaa, että Suomen yksipuolinen aseistariisunta on tänäkin päivänä erittäin huono idea.

Kommentoi