Britannialle imagovoitto rokotuksista

Britannia aloitti koronarokotukset viime tiistaina ensimmäisenä länsimaana. Rokote tuli tarpeeseen, sillä koronaan liittyvissä kuolemissa maan tilanne oli Euroopan pahin, 62 000 menetettyä henkeä. Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto hyväksyi Pfizer--yhtiöin rokotteen käyttöluvan 2. joulukuuta, ja rokottamaan päästiin siitä alle viikon päästä.

Aikataulu on noin kuukauden edellä muuta EU:ta. Euroopan lääkeviranomaisen EMA:n mukaan ensimmäinen myyntilupa annetaan 29. joulukuuta mennessä. Sen jälkeen on odotettava vielä komission hyväksyntää ja edelleen kansallisia käytäntöjä ennen rokotusten alkamista.

Britannian johto on antanut ymmärtää, että ripeämpi aikataulu on brexitin ansiota ja esimerkki EU:n jäykkyyksistä vapautumisesta. Jokaista imagonkohennusta tarvitaan, sillä brexitin lasku uhkaa kasvaa sopimuksettoman EU-eron todennäköisyyden mukana. Tosiasiassa Britannia on EU-lakien alaisena vielä vuodenvaihteeseen kestävän siirtymäajan verran. Ohituskaistan mahdollisti hätämenettely, jollainen olisi periaatteessa sallittu mille EU-maalle tahansa.

Britannian imagovoitto ei kuitenkaan ole ansioton. Esimerkiksi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, ettei brittien lääkeviranomainen ole oikonut turvallisuudessa. Brittien strategiaa puoltaa epidemian vakavuus. Jokainen päivä ilman rokotetta merkitsee lisää ylimääräisiä kuolemia. Jos rokote on todettu turvalliseksi, sen käyttö ei tule millekään maalle hetkeäkään liian aikaisin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut