Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Tommi Turusen kolumni Peruskoulu sössi lasten liikuttamisen, näillä keinoilla lasten kunto nousuun!

Ei saa tehdä kärrynpyörää! Ei saa ottaa reppuselkään! Ei saa laskea liukumäkeä! Ei saa kiivetä puuhun! Ei saa kiipeillä liikunta-areenan laidoilla! Ei saa heittää lumipalloa! Ei saa juosta!

Kaikki nämä kiellot on kerrottu lasteni alakoulussa. Ei saa! Voi sattua pipi.

Mitä seuraavaksi? Ei saa pelata jääkiekkoa, kun voi tulla aivotärähdys. Ei saa hyppiä hyppynarulla, kun voi nyrjähtää nilkka. Liian vaarallista, voi sattua pipi.

Maailman parhaaksi hehkutettu suomalainen peruskoulu on epäonnistunut lasten liikuttamisessa. Länsimainen istuva elämäntapa älylaitteineen on paiskannut viuhuvan syötön, ja koulu ei ole saanut edes mailaa väliin.

Tuoreet lasten valtakunnalliset Move-mittaukset osoittavat, että koululaisten kestävyyskunto heikkenee eikä käännettä parempaan näy.

Vielä päiväkodissa lasteni liikuntakasvatus näytti erinomaiselta. Lapset huristelivat potkulaudoilla, kiipeilivät telineissä, pelasivat posket punaisina pihafutista ja juoksivat hengitys höyryten poliisia ja rosvoa -leikissä. Lapset touhusivat pihalla useita kertoja päivässä.

Lasten liikkumattomuus räjäyttää Suomessa kansanterveydellisen ydinpommin.

Päiväkotiin oli rakennettu innostavia sisäliikuntatiloja. Päiväkodin käytävillä sai jopa juosta, mikä tuntuu olevan peruskoulussa lähes kuolemansynti.

Kun lapset aloittavat peruskoulun, liikunta vähenee dramaattisesti. Kansankynttilät pitävät etusormeaan heristellen seitsemänvuotiaat lapset kiinni pulpetissa, vaikka lapselle olisi luontaista liikkua.

Esimerkiksi alakoulun matematiikka ja biologiaa olisi helppoa opettaa pihalla liikunnan keinoin. Valitettavasti toiminnallinen oppiminen on jäänyt harvojen liikuntakasvatuksesta innostuneiden luokanopettajien ja koulujen kuriositeetiksi.

Tätä menoa lasten liikkumattomuus räjäyttää Suomessa kansanterveydellisen ydinpommin.

Aloitetaan koululaisten liikuntatalkoot ottamalla käyttöön liikunnan kotiläksyt. Annetaan alakoululaisille läksyksi kävellä vaikkapa kahtena päivänä viikossa 8 000 askelta, yläkoululainen voisi taivaltaa 10 000 askelta.

Välillä kotiläksynä voisi olla vaikkapa pallonheittoa iskän tai äitin kanssa, kuntopiiri tai kukkopainimatsi kaverin kanssa.

Jos matematiikassa tai äidinkielessä annetaan läksyjä, miksi ei liikunnassa?

Innostetaan leikkimielisillä kisailuilla lapsia kävelemään koulumatkansa. Järjestetään lapsille välituntiliikuntaa, jotta saadaan lapset houkuteltua pois älypuhelimien äärestä.

Ja kun aina maristaan, että ei ole rahaa. Näiden liikuntatalkoiden hintalappu on 0 euroa.

Kirjoittaja on uutistuottaja