Pääkirjoitus 21.12.2020: Hoitajien raskaassa työssä on valoisakin puolensa

Sairaanhoitajat tekevät raskasta, vaativaa ja elintärkeää työtä jatkuvasti arjessaan mutta erityisesti tällä hetkellä koronavirusepidemian torjunnan etulinjassa. Heidän panostaan yhteisen hyvän eteen on myös muistettu julkisesti kiittää, vaikka palkkauksella ja olosuhteilla mitattuna työ on melko epäkiitollista.

Esimerkiksi Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osaston sairaanhoitajan Jani Sipilän mukaan koronapotilaiden hoitaminen on rankkaa, sillä eristysvuorot kasautuvat osalle väestä. Koronapotilaat tulevat osaston normaalin kuormituksen päälle (Savon Sanomat 16.12.).

Hoitajien lähitulevaisuuden näkymää synkistää lisää uhka valmiuslain käyttöönotosta uudelleen. Jos epidemiatilanne edelleen pahentuisi vuoden lopulla, valmiuslain mukaisten poikkeusolojen nojalla voitaisiin siirtää hoitajien lomia ja määrätä hätätapauksessa jopa alan vaihtaneita takaisin töihin.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on pitänyt terveyskriisin aikana esillä vaatimusta hoitajille myönnettävästä erillisestä koronalisästä. Ajatus on kerännyt kannatusta oppositiopuolueilta, mutta hallitusvastuussa olevista toistaiseksi lähinnä Vasemmistoliitolta.

Kädenojennuksen tiellä on periaatteellisia ja käytännöllisiä esteitä. Palkoista ja työehdoista tulisi neuvotella yleisesti työmarkkinaosapuolten kesken. Sairaanhoitopiireissä voidaan kuitenkin sopia paikallisesti hälytysrahoista ja muista lisäkorvauksista. Sairaanhoitajat ovat kantaneet kenties kovinta kuormaa, mutta moni muukin on joutunut venymään kriisioloissa. Julkisella sektorilla muun muassa opettajiin ja sosiaalitoimeen on kohdistunut poikkeuksellista painetta. Vähän kaikille suunnatuissa bonuksissa julkistalouden palkanmaksukyvyn rajat tulisivat vastaan.

Sairaanhoitajaliiton kyselyssä peräti puolet sairaanhoitajista kertoi harkinneensa alan vaihtoa koronakriisin aikana. Vaihtohalujen lisäksi työssä koettu uupumus oli selvästi lisääntynyt aiemmista kyselyistä. Kehitys on huolestuttava ja sitä on seurattava tarkkaan. Toisaalta Valviran tilastojen mukaan vain vajaa 20 sairaanhoitajaa oli luovuttanut tänä vuonna pois ammattioikeutensa (Yle 16.12.).

Kyselyssä ilmaistu harkinta ei siis tarkoita, että yhtä moni sairaanhoitajista olisi todella jättämässä alan. Tähänkin on syynsä. Jos hoitajista on pulaa, töitä on tekeville käytännössä aina tarjolla. Sekin on arvossaan lomautusten, työttömyyden, konkurssien ja yleisen taloudellisen epävarmuuden aikana. Työssä jaksamista voidaan edistää terveydenhoidossakin hyvällä johtamisella ja muun muassa joustavalla työvuorosuunnittelulla.

Töitä on tekeville käytännössä aina tarjolla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.