Pääkirjoitus 22.12.2020: Isis-huolissa on luotettava Suomen viranomaisiin

Poliittisten ristiriitojen leimaama al-Hol-operaatio konkretisoitui viikonloppuna, kun ulkoministeriö kotiutti Syyriassa sijaitsevalta leiriltä kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan. Suomi toimi asiassa niin kuin oikeusvaltiossa toimitaan. Koko hankkeen perustelu lähti liikkeelle lasten oikeuksien turvaamisesta.

Leirillä lasten turvallisuus, terveys ja muut elämän perustekijät olivat vakavasti uhattuina. Toisaalta lasten erottamiseen äideistään ei löytynyt laillisesti pätevää tapaa, mikä taas juontui al-Holia hallinnoivien kurdiasevoimien ei-valtiollisesta asemasta. Näin ollen viranhaltijoiden kädet olivat sidotut, ja koko poliittisen kiistan ytimessä olleet äidit oli tuotava mukana.

Mediatietojen mukaan osa al-Holin naisista on niin radikalisoituneita, etteivät he edes halua palata Suomeen. Prosessissa katseet onkin käännettävä uuteen vaiheeseen. Kun perheet nyt ovat Suomessa, mitä seuraavaksi? Jatkossa olennaiset kysymykset koskevat mahdollista rikosoikeudellista vastuuta, mahdollista turvauhkaa sekä lasten etua.

Oikeusvaltioperiaatteen mukaan on yhä mentävä. Keskusrikospoliisi tekee palanneista esiselvityksen. Yleisesti vaikeutena on, että mahdollisista terrorismirikoksista tai rikoksista ihmisyyttä vastaan on vaikeaa saada näyttöä Suomesta käsin.

Suojelupoliisi on arvioinut, että Isisin toiminnassa mukana olleet todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa ja integroituvat Suomessa uudestaan jihadistisiin verkostoihin. Toinen palautetuista naisista on kirjoitellut Isisin ideologiaa ja veritekoja ylistäviä kommentteja Twitter-tunnuksella "Äiti Terroristi". Jotkut Syyriaan lähteneistä ovat voineet jättää ääri-ideologian taakseen, toiset taas eivät. Aivan tuoreetkin terrori-iskut Euroopassa muistuttavat, ettei henkilön oma väite maltillistumisestaan riitä takeeksi.

Kysymys lasten asemasta ei ole ongelmista vähäisin. Normaalisti lapsen etu on saada olla yhdessä vanhemman kanssa, mutta Isis-äitien kohdalla näin ei välttämättä ole. Kun puhutaan lasten kokemista kärsimyksistä, vaaroista ja traumoista, on muistettava, että heidän kaltoinkohtelunsa pääsyyllisiä ovat heidän omat vanhempansa. He ovat aikoinaan omasta halustaan jättäneet Suomen ja lähteneet Isis-kalifaattiin rakentamaan ääri-islamistista ihanneyhteiskuntaansa.

Isis-perheissä lasten aivopesu jatkuu Suomessakin.

Lasten palauttamisten yksi julkilausuttu syy oli heidän pelastamisensa radikalisoitumiselta. Isis-perheissä heidän aivopesunsa jatkuu Suomessakin. Lasten mahdollinen huostaanotto on kuitenkin aina tapauskohtaista ja vaatii oman viranomaisharkintansa.

Suomalaisten, jotka ovat huolissaan terrorismin uhasta ja Isisille altistuneiden lasten kohtalosta, ei auta muu kuin luottaa, että KRP, Supo sekä lastensuojelu- ja sosiaaliviranomaiset ovat arvioissaan ja toimissaan tehtäviensä tasalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut