Pääkirjoitus 23.12.2020: Koronapiina pahenee ennen kuin helpottaa

Koronarokotukset alkavat Suomessa ja kautta EU:n joulunpyhien jälkeen, mutta vielä kerran viheliäinen virus uhkaa kiriä ihmistoimien edelle. Britanniassa leviävä aiempaa ärhäkämmin tarttuva muunnos sai useat EU-maat asettamaan maalle matkustus- ja maahantulorajoituksia. Seurauksena oli viime kevään koronakaaosta muistuttavia ruuhkia, kun lento- ja junayhteydet ulos saarivaltakunnasta peruttiin. Myös vilkas rahtiliikenne Englannin kanaalin ali pysähtyi kuin seinään.

Britannian saarron ajoitus vuodenvaihteessa todeksi muuttuvan brexitin ja yhä jatkuvien eroneuvottelujen yhteyteen oli liiankin osuva ja sai salaliittoteoriat jälleen liikkeelle. Tosiasia on, ettei viruksen uusi muunnos rajaudu enää Britanniaan, vaan sitä oli havaittu jäljelle jäävässä EU:ssakin ainakin Hollannissa ja Tanskassa. Todennäköisesti se on levinnyt myös muualle ja mahdollisesti jo Suomeenkin.

Britanniassa on alettu pelätä jopa pulaa ruuasta ja muista elintärkeistä tarvikkeista, kun koronasaarto ja brexit-eristys vahvistavat toistensa vaikutuksia. Ranskan asettama kanaalin alittavan tunnelin sulku oli kuitenkin vasta kahden vuorokauden mittainen. Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron neuvottelivat rahtiliikenteen avaamisen edellytyksistä. Rekkajonot molemmin puolin venähtivät nopeasti kestämättömän pitkiksi.

Oma lukunsa on Britanniaan jumiin jääneiden EU-kansalaisten asema. Peruuntuneista joululomista suuntaan tai toiseen ei synny suurta vahinkoa vaan pikemminkin hyötyä terveysriskien näkökulmasta. Esimerkiksi suomalaisturisteja ei Britanniassa pitäisi olla, sillä ulkomaanmatkailu tällaisena aikana ei ole vastuullista. Jo viime kevät opetti, että matkalle lähdetään omalla riskillä.

Ajoitus vuodenvaihteeseen ja etenkin brexitin yhteyteen tuottaa kuitenkin lisävaikeuksia. Moni suomalainenkin työntekijä ja opiskelija on muuttamassa Britanniasta kotimaahan. Tilanne on kohtuuton niiden kannalta, joiden työt ovat loppuneet ja asuntokin luovutettu.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ministeriö ei pysty järjestämään suomalaisille kotiutumislentoja matkustajalentokiellon takia. Lausunto on eriskummallinen, sillä Haavisto puhuu ikään kuin hallitus ei olisi toimivaltainen asiassa. Finnair vie matkustajia yhä Helsingistä Lontooseen mutta joutuu nyt palaamaan tyhjillä koneilla. Suomen eristyslinja toimii vain niin kauan kuin muidenkin EU-maiden. Suomalaisten kotiuttaminen pakollisten testien ja valvotun karanteenin kautta olisi turvallisempi vaihtoehto kuin se, että palaajat tulevat omia reittejään.

Suomen eristyslinja toimii niin kauan kuin muidenkin EU-maiden.

Kommentoi