Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.12.2020 Brexit toteutumassa sittenkin hallitusti

Jouluaaton paketti sisälsi lopulta pehmeän brexitin, kun vuodenvaihteen takaraja kiritti Britannian ja Euroopan unionin yhteisymmärrykseen uudesta kauppa- ja yhteistyösopimuksesta. Pahimmalta vaihtoehdolta eli sopimuksettomalta tilalta ja kovalta tullirajalta vältyttiin. Sopu on vallitsevissa oloissa molempien kannalta tolkullinen. Voittajien arvioinnin sijaan on kuitenkin parempi puhua eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) sanoin vahinkojen minimoinnista.

Noin vuosi sitten voimaan astuneesta brexitistä tulee joka tapauksessa totisinta totta, kun siirtymäaika päättyy. Britannia poistuu EU:n sisämarkkinoilta, ja kansalaisten vapaa liikkuvuus puolin ja toisin jää menneisyyteen. Kauppasovun myötä tavaraliikenne kanaalin ali ja yli jatkuu kuitenkin enimmäkseen ennallaan ilman tullimaksuja ja kiintiöitä.

Britanniassa koko brexit-prosessin perimmäiset tavoitteet ovat vaarassa osittain vesittyä tai kääntyä itseään vastaan. Itsemääräämisoikeutensa palauttanut Britannia vapautuu sisäisissä asioissaan EU-sääntelystä. Kanssakäyminen sen tärkeimmän kauppakumppanin eli unionin kanssa muuttuu kuitenkin aiempaa byrokraattisemmaksi.

Brexitin puolesta on kampanjoitu mielikuvissa britti-imperiumin ajan suuruuden palauttamisena. Todennäköisemmältä näyttää kuitenkin päinvastainen kehitys eli nykyisenkin kuningaskunnan pirstaloituminen. Kansallistunteen lietsomisessa on riskinsä, sillä brexit-vastaisessa Skotlannissa on virinnyt toiveita itsenäistymisestä ja paluusta EU:hun. Pohjois-Irlannin asema oli alusta lähtien ongelma, johon ei ollut ihanteellista ratkaisua brexitin yhteydessä. Jatkossa myös haave yhtenäisestä Irlannista voimistuu.

Brexit osoittautuu nostalgiahankkeeksi, kun katsotaan sen kannatusta ikäryhmittäin. Nuorten selvä enemmistö äänesti vuonna 2016 unionissa pysymisen puolesta, ja EU.n suosio heidän parissaan on yhä kasvanut. Brexitiä on kannatettu sitä enemmän, mitä vanhemmalta britiltä on kysytty (Yle 27.12.).

Henkisesti ja symbolisesti merkittävä muutos on Erasmus-opiskelijavaihdon päättyminen saarivaltakunnan ja EU:n välillä. Myös matkustamiseen, oleskeluun ja työntekoon tulee rajoituksia molempiin suuntiin. Uusi rajojen aika konkretisoituu brittinuorille, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet avoimeen Eurooppaan. Edessä voikin pian olla EU:hun kohdistuvan nostalgian aika.

Kansallinen suvereniteetti ei ole pelkästään kielteinen asia. Entisenä nettomaksajana Britannia ei joudu enää osaksi EU:n perussopimusten tulkinnan venyttämistä, yhteislainanottoa ja tulonsiirtounionia, jolle luotiin ennakkotapaus keväällä koronaelpymispaketin nimissä. Brexitiin sisältyvä tyhmyys tai viisaus todentuukin lopullisesti vasta historian saatossa, kun nähdään, mihin suuntaan jäljelle jäävä EU kehittyy.

Edessä voi pian olla EU:hun kohdistuvan nostalgian aika.