Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesa Kärkkäisen kolumni: Sinisilmäisyys voi tulla tosi kalliiksi

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuheessa oli yksi virke, joka lämmitti mieltä erityisesti. Niinistön mielestä "meidän ei tulisi koskaan joutua tunnustamaan, että olemme olleet politiikassamme naiiveja".

Ajatus soveltuu myös metsäpolitiikkaan.

Posti on kuljettanut monelle metsänomistajalle Metsä Groupin kirjeen, jossa on kehotettu liittymään FSC-sertifiointiin. Kehotus sisältää lupauksen, että liittyminen parantaa metsätalouden kannattavuutta. Kirje paljastaa, miten Suomen suurimmat metsäfirmat ovat lähteneet mukaan luontojärjestöjen tukeman FSC:n markkinointiin. Tällä hetkellä FSC:n piirissä on noin 10 prosenttia Suomen metsistä. Kilpaileva PEFC-sertifikaatti kattaa 85 prosenttia, mutta markkinoilta tuleva paine ohjaa teollisuutta FSC:n mainostajaksi. Metsä Group tosin tarjoaa luontokohdepalvelua, jolla suojelun voi ulkoistaa.

Jos metsänomistaja liittyy FSC-sertifiointiin, se merkitsee samalla sitoutumista siihen, että hänen metsistään vähintään viisi prosenttia rajataan kokonaan ja pysyvästi metsien hakkuiden ulkopuolelle. Siis vähintään.

Yksityiset metsänomistajat omistavat Suomen metsämaasta 60 prosenttia. Puuston kasvusta tuon alan osuus on 70 prosenttia. Teollisuuden käyttämästä kotimaisesta puusta yksityismetsistä tulee 80 prosenttia.

Hehtaareja yksityismetsänomistajilla on hallussaan 12,3 miljoonaa. Suomen koko puuston kasvu on noin 108 miljoonaa kuutiota. Jokainen yksityismetsähehtaari kasvaa siten noin 8,8 kuutiota vuodessa. Jos FSC kattaisi kaikki yksityismetsät, metsätalouskäytön ulkopuolelle rajautuisi 615 000 hehtaaria. Pyörein luvuin siitä seuraava menetys vastaisi liki Pohjois-Savon metsien vuotuisia hakkuita.

Standardien pysyvyyteen ei ole luottamista.

Metsänomistajien kannalta erityisen ikävää on se, että standardien pysyvyyteen ei ole luottamista. Päinvastoin luultavasti vaatimukset kiristyvät. Niin kävi Ruotsissa.

Suomi on jo nyt metsien suojelun ylivoimainen ykkösmaa Euroopassa. Tiukasti suojeltuja metsiä on EU:ssa noin 3,6 miljoonaa hehtaaria. Alasta reilusti yli puolet on Suomessa.

Metsiä pitää suojella, monimuotoisuutta kuuluu vaalia ja hiilinieluista huolehtia, mutta sinisilmäinen ei pidä olla. Hakkuiden vähentäminen Suomessa lisää hakkuita maissa, joissa metsiä ei hoideta kestävästi.

Kannattaa myös huomata, että itsekseen vanhenemaan ja hiiltä varastoimaan jätetyt metsät ovat riski. Jos metsäpalot tai myrskyt eivät niitä tuhoa, viimeistään kirjanpainaja tai joku muu ötökkä ne syö. Niin on käynyt ainakin Kanadassa, Tshekissä, Puolassa, Saksassa ja Slovakiassa.