Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omatalon konkurssi on kova isku

Suomen vanhin puutalovalmistaja sonkajärveläinen Omatalo hakeutui maanantaina konkurssiin, kun rahat loppuivat (Savon Sanomat 6.1.). Korona-pandemian seurauksena talokauppoja peruuntui ja siirtyi niin paljon, että liikevaihto romahti neljänneksen eli peräti neljä miljoonaa euroa. Metsäteollisuuden lakko viime vuoden alussa kuritti myös Omataloa.

Toissa vuonna Omatalon liikevaihto oli lähes 20 miljoonaa euroa ja liiketulos noin miljoona euroa.

Noin 60 työpaikkaa Sonkajärvellä tarjonnut tehdas on ollut kunnassa suurin yksityinen työnantaja.

Konkurssihetkellä toimivan johdon omistuksessa olleella yrityksellä on kiintoisa historia. Yhtiö irtautui Finndomo-konsernista kahdeksan vuotta sitten, jolloin omistajiksi tulivat Sinituote Oy, Sonkajärven kunta ja yhtiön avainhenkilöt.

Omatalon konkurssi on kova isku paitsi yrityksen omistajille myös kaikille yrityksen työntekijöille, jotka menettävät elantonsa. Lisäksi kärsimään joutuvat kaikki hekin, jotka ovat saaneet Omatalolta leipänsä välillisesti esimerkiksi kuljetusten ja tavarahankintojen kautta.

Kova isku konkurssi on myös Sonkajärven kunnalle, joka menettää verotuloja, ellei jatkajaa tehtaalle löydy.

Kahden hehtaarin laajuisiin tuotantotiloihin sopisi tietysti parhaiten puutalotehdas, mutta ei ole lainkaan itsestäänselvää, että uusia yrittäjiä ja toiminnan rahoittajia löytyy, kun markkinatilanne on valmiiksi vaikea.