Päätoimittajalta: Yhdysvaltojen demokratia kesti jälleen happotestin

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Yhdysvaltojen kongressin vallannut väkijoukko jää samalla tavalla historiaan kuin Neuvostoliitossa vallankaappausta vuonna 1991 Gennadi Janajevin johdolla yrittänyt vanhoillisten ryhmä. Molempia yhdistää se, että ne joutuivat nopeasti tunnustamaan tappion. Mutta millaisen tappion?

Venäjää johtaa 30 vuotta myöhemmin itsevaltainen, asemansa loppuiäkseen sementoinut Vladimir Putin. Opposition toimintaedellytykset on puristettu marginaaliin. Demokratiasta ei ole itänaapurissa tietoakaan.

Yhdysvalloissa demokratia toimii, vaikka yhden kauden presidentiksi jäävä Donald Trump on tehnyt kaikkensa sen romuttamiseksi. Hän on markkinoinut itseään absoluuttisena totuutena. Kaikki muu on hänelle valeuutista.

Kaiken huipuksi on Trump hännystelijöineen yhä kiistää Joe Bidenin selvän voiton presidentinvaaleissa. Se lopulta laukaisi kuolonuhreihin johtaneen tapahtumaketjun kongressissa, joka lopulta vahvisti perustuslain mukaisesti Bidenin vaalivoiton.

Yhdysvaltojen demokratia kesti testin. Vaikka vertaus on äärimmäinen, niin se kesti myös levottomalla 1960-luvulla, jolloin presidentti John F. Kennedy murhattiin Dallasissa.

Kuka tietää, miten olisi käynyt, jos maan yhteiskuntajärjestelmä olisi ollut heikompi? Kuinka pitkään Trump olisi halunnut Valkoista taloa lopulta hallita?

Hän on sairastunut samalla tavalla krampin omaisesti valtaan kuin Uuno Turhapuro valuuttakramppiin. Toinen on suomalaiskomediaa, toinen todellisuutta suurvallassa.

Demokratian ytimessä, kongressissa tapahtuneen mellakoinnin jälkeen Trump sentään älysi kertoa keskittyvänsä sujuvaan vallanvaihtoon. Lähipäivät näyttävät, mitä hän mahtaa tällä kertaa tarkoittaa.

Entä kun Biden aloittaa presidenttinä? Trump viestittää kannattajilleen, että "ihmeellinen matkamme on vasta alkamassa". Sanoma on hämmentävä ja vastuuton Capitol-kukkulan tapahtumien jälkeen, jonne hän kehotti kannattajiaan surullisin seurauksin suuntaamaan.

Aivan niin kuin Yhdysvalloissa ei olisi riittävästi tehtävää kansakunnan yhtenäistämiseksi repivää retoriikkaa viljelevän presidentin jäljiltä. Varmaa on, että julkisuutta sairaalloisesti rakastava Trump ei siirry Floridaan viettämään eläkepäiviään ja hoitamaan liikeasioitaan.

Trumpilla on senkin vuoksi oma lehmä ojassa, että hänen toimiaan saatetaan ryhtyä setvimään oikeudessa. Jos näin käy, otollinen maaperä salaliittoteorioille on muokattu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.