Pääkirjoitus 11.1.2021: Puheiden siistiytyminen nostaa perussuomalaisia

Perussuomalaisten kannatus nousi jälleen Ylen tuoreimmassa puolueiden kannatuskyselyssä, joka julkaistiin perjantaina (Yle Uutiset 8.1.). Puolueen kannatus on noussut yhtäjaksoisesti elokuusta alkaen. Kehitys lupaa menestystä huhtikuun kuntavaaleissa, joissa puolue tavoittelee edellisiä kuntavaaleja parempaa kannatusta. Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 8,8 prosenttia. Se ylittynee helposti.

Perussuomalaisten suosion kasvua selittää puheiden siistiytyminen, joka johtuu puoluen sisäisen kurinpidon tiukentumisesta. Esimerkkiä näytti kesäkuussa eduskuntaryhmä, joka yksimielisesti erotti juvalaisen Ano Turtiaisen (at) jäsenyydestään määräajaksi toistuvasti sopimattoman some-käyttäytymisen vuoksi. Turtiainen perusti omaa nimeään kantavan yhden edustajan eduskuntaryhmän.

Tulevissa kuntavaaleissa ehdokaskoulutuksia antavat kaikki puolueet. Hovikelpoisuutensa rakentamiseen panostavilla perussuomalaisilla koulutus keskittyy muita enemmän siihen, mitä voi sanoa ja mitä ei voi sanoa. Kannattajiensa kaikkia rosoja puolueessa ei kuitenkaan siivota pois, mikä kuuluu eduskunnankin keskusteluissa. Takarivin taavit pullistelevat.

Kuntavaaleissa perussuomalaiset tuskin kuvittelevat nousevansa suurimmaksi puolueeksi, koska tyypillisesti kuntavaalit ovat etenkin pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten ulkopuolella korostuneesti henkilövaaleja. Gallupkannatus ei siksi näy suoraan kuntavaalien tuloksessa. Noin 15 prosentin kannatus kuntavaaleissa olisi persuille suurvoitto.

Kevättalven vaalikamppailua laimentaa voimakkaasti korona. Se voi olla erityisen ikävä asia perussuomalaisille, joiden syömähampaisiin ovat kuuluneet toritapaamiset, joissa syödään rasvaa tihkuvia makkaroita, juodaan kahvia ja puhutaan pontevia.

Populistipuolueelle tyypillisesti perussuomalaiset yrittävät miellyttää kaikkia. Talouspolitiikassa se on verokriittisyydellään kurvannut keskeltä selvästi oikealle, jopa ohi kokoomuksen. Kannatusta onkin tullut suurituloisten joukosta. Samaan aikaan puolue moittii työttömyysputken poistoa, joka on ollut vaikea pala hallituksessa vasemmistoliitolle. Parhaillaan puolue havittelee naisäänestäjiä hoitohenkilökunnan joukosta ja keinoja sopii arvailla.

Seuraavan puoluekannatuskyselyn mielenkiinto kohdistuu siihen, vaikuttavatko loppiaisen tapahtumat Washingtonissa ja pitääkö gallupkansa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Trump-kriittisyyttä uskottavana.

Noin 15 prosentin kannatus kuntavaaleissa olisi persuille suurvoitto.

Kommentoi