Pääkirjoitus 13.1.2021: Väkivallan vähättelystä on lyhyt matka hyväksyntään

Tiistaina tuli julki, että vastaantulija oli kohdellut väkivaltaisesti entistä pääministeriä kansanedustaja Juha Sipilää (kesk.) eduskuntatalon lähellä suojatiellä Helsingissä viime viikon torstaina (MTV Uutiset 12.1.).

Välikohtauksen vakavuudesta kerrottiin uutisissa jossain määrin ristiriitaista tietoa. Mikään ei viittaa siihen, että Sipilän henki olisi ollut uhattuna, mutta tönittiinkö häntä vai lyötiin, on toistaiseksi epäselvää. Hyökkääjästä ei ole ollut julkisuudessa tietoja.

Sipilä itse kertoi, että kyse ei ollut vähäisestä tönimisestä, vaan hänen kimppuunsa oli käyty nyrkein.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola puolestaan antoi lausuntoja, joita voidaan pitää nykyisessä poliittisen keskustelun ilmastossa ja Washingtonin väkivaltaisuuksien jälkeen kummallisina. Savolan mukaan "yhtä kansanedustajaa vastaan tuli henkilö, joka suojatiellä ohittamisen jälkeen tönäisi kansanedustajaa selkään ja antoi suullista palautetta". Hän myös kiisti jyrkästi, että tönäisyn kohteelle olisi tullut mustelmia ja vakuutti, että se on ihan väärä tieto ja että mitään vaurioita ei tullut (Helsingin Sanomat 12.1.).

Vaikka mitään vaurioita ei olisikaan Sipilälle tullut, turvallisuusjohtajan olisi ollut parempi tyytyä paheksumaan tapahtunutta kuin synnyttää vähättelemällä mielikuvaa myrskystä vesilasissa. Kansanedustajista tulee nopeasti kova pula, jos heitä kovan arvostelun lisäksi on periaatteessa lupa kohdatessa töniä, kunhan ei tule vaurioita.

Sipilään kohdistuneen väkivallanteon vähättely käynnistyi välittömästi internetissä. Se kielii siitä, miten väkivaltamielikuvilla leikittely on jo arkista. Väkivalta on aina väärin. Lisäksi poliittisella väkivallalla on aivan oma ulottuvuutensa, sillä se kohdistuu demokratiaa ja kaikkea sen edustamia instituutioita vastaan. Siksi se on aina ääneen tuomittava.

Väkivaltamielikuvilla leikittely on jo arkista.

Ilta-Sanomien tiistaisessa vaalitentissä viiden suurimman puolueen puheenjohtajat tuomitsivatkin Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen. Tentin alussa pääministeri Sanna Marin (sd.) pyysi anteeksi neljän vuoden takaista twiittiään, jossa hän sanoi, että "Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei #Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua. #Terrafame #Chempolis".

Marinin anteeksipyyntö oli tarpeen paitsi twiitin totuudenvastaisen sisällön taki myös esimerkin vuoksi ja toki senkin osoittamiseksi, etteivät perussuomalaiset ole olleet ainoita, jotka ovat sortuneet vihaa lietsovaan kielenkäyttöön politiikassa. Parasta on, kun kaikki katsovat puseroonsa, mitä omaan rauhaan kuuluu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut