Uusia puolueita ei pidä tuomita etukäteen

Puoluerekisteriin pyrkii lähiaikoina ainakin kahdeksan poliittista liikettä, joista eniten puhuttanee entisten perussuomalaisten perustama Sinimusta liike. Se kun määrittelee itsensä kansallismieliseksi (Savon Sanomat 13.1.).

Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru, varapuheenjohtaja Olavi Saarelainen ja sihteeri Terhi Kiemunki ovat kaikki saaneet lähtöpassit perussuomalaisista, joten vahvat epäilyt mahdollisen puolueen pysymisestä lakien ja asetusten puitteissa ovat hyvin ymmärrettäviä.

Jos Sinimusta liike asettuu puoluekentän oikeaan ääreen, vasemmalle on tulossa myös ääripuolue, kun sosialistista Suomea tavoitteleva Kommunistinen työväenpuolue hakee puoluestatusta. Suoran demokratian tavoittelijoita on kolmessakin puoluehankkeessa, joskin Avoin puolue, Muutospuolue ja Suomidemokraatit eroavat muilta osin toisistaan.

Muun muassa vaihtoehtoista terveydenhoitoa kannattavaa Kristallipuoluetta tai kulttuuria politiikan kulmakiveksi nostavaa Kulttuuriliikettä on vaikea sijoittaa puoluekartalle. Kansalaispalkkaa tavoitteleva Nukkuvat ilmoittautuu talousliberaaliksi liikkeeksi, joka vastustaa valtapuolueita ja korruptiota.

On hyvä, että erilaiset mielipiteet etsiytyvät edustuksellisen demokratian piiriin, sillä julkisina toimijoina puolueet kohtaavat myös demokraattisen yhteiskunnan kontrollin. Etukäteen uusia puolueita ei pidä tuomita. Jos ne eivät saa kansanedustajaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa, ne poistuvat puoluerekisteristä, jossa tällä hetkellä on 18 puoluetta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.