Kari Haaviston kolumni: Mielenrauhan kautta kohti menestystä

Kari Haavisto

Kari Haavisto

Meritoitunut koripallovalmentaja Pieti Poikola järjestää jokaisena pelipäivänä Lahti Basketballin pelaajille meditaatioharjoituksen. Poikola ei pakota eikä patista pelaajiaan henkisyyden maailmaan, vaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Poikola haluaa tarjota pelaajille väylän siihen, että nämä oppisivat tuntemaan itsensä pelaajina ja ihmisinä – ja saamaan sitä kautta itsestään parhaan irti. Joukkueen jokainen harjoitus alkaa lyhyellä keskittymisellä. Poikola uskoo, että meditaatioharjoittelun hyödyt ovat konkreettisia. Kun mieli ja hermosto rauhoittuvat, se vaikuttaa myös urheilijoiden palautumiseen.

Meditaatio ei suinkaan ole uusia asia. Mielen tyhjentämistä ja rentoutumista on harjoitettu vuosisatojen ajan.

Hektisessä nykymaailmassa sille näyttää syntyneen tilaus, olipa kyse urheilijoista tai työelämän oravanpyörässä juoksevista ihmisistä. Yhä useampi omasta lähipiiristänikin on kertonut harrastavansa meditointia.

Entisistä huippu-urheilijoista moni on harmitellut, ettei löytänyt meditointia ja sen tuomia hyötyjä uransa aikana. Sillä olisi heidän mukaansa varmasti ollut myönteinen merkitys suorituksiin.

Meditoiminen on silti helpommin sanottu kuin tehty.

Itsekin olen sen maailman päässyt varovasti kurkistamaan, mutta rauhoittuminen ja siihen oppiminen näyttää ottavan aikansa.

Kärsimätön luonne ei ole otollisin lähtökohta matkalla mielen syvyyteen, mutta ehkä juuri se tekee matkasta kulkemisen arvoisen.

Rauhoittuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Mielen tyhjentämistä ja tyyneyttä voi harjoittaa missä tahansa. On vain pystyttävä hetkeksi sulkemaan itsensä ympäröivän maailman ärsykkeiltä.

Maailma olisi luultavasti parempi paikka, jos jokainen tyhjentäisi mielensä sinne kerääntyneestä kuormasta.

Rauhoittuminen tuo perspektiiviä päälle kaatuvien asioiden kohtaamiseen ja niiden työstämiseen.

Henkinen valmennus on tullut jäädäkseen urheiluun. Moni urheilija käyttää sitä, mutta moni ei hetkauta sille korviaan.

Henkisellä valmennuksella ja henkisyydellä on selvä yhteys. Rauhoittumiseen, keskittymiseen ja mielen tyhjentämiseen ei välttämättä tarvita toista ihmistä.

Tunnen urheilijoiden sielunmaisemaa, ja uskallan sanoa Pieti Poikolan olevan oikealla tiellä. Nimenomaan urheilussa rentous ja asiaan keskittyminen tuovat parhaan tuloksen. Jokainen voi kuitenkin tehdä sen omalla tavallaan.

Kokeilemisen arvoista se ehdottomasti on.

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.