Posket lommolle ja räps!

Soili Väisänen

Olen ottanut kuvan itse itsestäni muutaman kerran. Kerran lähetin kuvan kaverille uusista silmälaseistani. Tunsin jo kuvaa ottaessani, että näytän todennäköisesti urpolta.

Toisen kerran testasin uuden läppärin kameraominaisuutta ja otin itsestäni uuden Facebook-profiilikuvan. Joku taisi kommentoida, että kuva ei näytä yhtään minulta.

Loput kerrat ovat todennäköisesti parin kuohuviinin jälkeen otettuja kaverikuvia viinijuhlilta tai lomamatkoilta. Seuraavana päivänä nekin tuntuvat urpoilta.

Moni tuntee olonsa huomattavaksi luontevammaksi itsestään kuvia ottaessaan. Facebook-ystävänikin päivittävät jatkuvasti itsestään uusia kuvia eri tilanteissa ja kohteissa. Hymyilevät ja osaavat jopa keimailla laitteelle, jonka takana ei ole ketään.

Itse asiassa koko maailma kuvaa nyt itseään. Siitä kertoo se, että omakuva eli selfie valittiin vuoden 2013 lopuksi maineikkaan Oxfordin sanakirjan vuoden sanaksi.

Oxforddictionaries.com-sivuston mukaan sanan suosio viime vuonna oli valtava: Lokakuusta 2012 lokakuuhun 2013 selfien esiintyvyys kasvoi 17000 prosenttia.

Suomessa on etsitty suomenkielistä sanaa, joka kuvaisi selfietä mahdollisimman hyvin. Helsingin Sanomien äänestyksessä omakuva sai äänistä 32 prosenttia, selfie 25 prosenttia ja omsku 23 prosenttia. Hajaääniä saivat omis, omari, itsuli, itsari ja itsis.

Sana selfie sai alkunsa sosiaalisessa mediassa. Tiettävästi se kirjoitettiin ensimmäisen kerran 13. syyskuuta 2002, kun australialainen nettikirjoittaja halusi näyttää kavereilleen ruhjeet, jotka hän sai kaaduttuaan kännissä. Lopuksi hän pahoitteli kuvan huonoa laatua, sillä kuva oli itse itsestä otettu, selfie.

Tyypilliset omikset ovat ihan oma tyylilajinsa. Kuvan kohde vetää kameraa mahdollisimman kauas itsestään samalla kun hän taivuttaa päätä taakse, vetää posket lommolle ja laittaa huulet tötterölle. Ruudulle ikuistuu käsivarsi ja ”duckface”-nimityksen (suom. ankkanaama) saanut ilme.

Ilmiö on pantu merkille laitteistokehityksessä. Xshot on tuonut markkinoille erityisen kädenjatkelaitteen omakuvan ottamista varten. Laitetaan vain kamera teleskooppivartiseen käsijalustaan ja saadaan omakuvia ilman kuvassa ojentuvaa käsivartta.

Omakuvia on arvosteltu ”pississukupolven” minä, minä, minä -ilmiöksi. Esimerkiksi tietokirjailija ja it-bloggaaja Petteri Järvinen kertoo blogissaan, kuinka hän seurasi itsensä kuvaajia Rooman Colosseumilla: ”Odottaisi, että nykyihminen pysähtyisi tällä uskomattomalla rakennustaiteen ja historian muistomerkillä edes hetkeksi aistimaan historian siipien havinaa ja kuuntelemaan areenalla vertaan vuodattaneiden valitusta. Monille tärkeämpää tuntui kuitenkin olevan itsensä ja kaverinsa kuvaaminen”, Järvinen ihmettelee.

Kuvia itsestä on kuitenkin luotu aina. Tiedetään esimerkiksi, että 1256 vuotta ennen ajanlaskun alkua egyptiläinen kuvanveistäjä veisti itsestään ja vaimostaan kuvan kiveen.

Varsinainen ilmiö siitä tuli renessanssiajalla, kun peilit yleistyivät. Omakuvat mahdollistivat taiteilijoiden itsetutkiskelun, mutta toisaalta omakuvia on kautta aikojen otettu myös siksi, että niiden kautta on pystynyt tuottamaan itsestään edustavia kuvia.

Ilman tätä turhamaisuusfunktiota kameravalmistajat eivät tekisi kännyköitä, joiden sovelluksilla pystyy muokkaamaan itsestään ihanan näköisen.

Voin vakuuttaa, että minäkin olen kiinnostunut sellaisesta sovelluksesta, jolla saa muutettua totuuden itselle edullisemmaksi.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.