Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soinin vahva omatunto ei salli samaa muille

Suomen perustuslaki takaa kansanedustajien riippumattomuuden. Perustuslain 29. pykälä toteaa, että kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset. Laki siis antaa jokaiselle kansanedustajalle juridisen suojan toimia oman näkemyksensä mukaisesti, kunhan hän vain noudattaa perustuslakia.

Juridiikka ja politiikka eivät kuitenkaan ole sama asia. Eduskuntaryhmät edellyttävät, että niiden jäsenet useimmissa eduskunnan käsittelyyn tulevissa asioissa toimivat samalla tavalla. Tärkeimmissä asioissa eduskuntaryhmät saattavat erikseen tehdä ryhmäpäätöksen, josta lipeämistä ei sallita.

On tullut tavaksi puhua puoluekurista. Eduskunnan lisäksi puoluekuria noudatetaan enemmän tai vähemmän myös alemmilla päätöksentekotasoilla, muun muassa kunnissa, joissa valtuustoryhmät toimivat samalla tavalla kuin eduskuntaryhmät.

Eduskuntaryhmien valvoma puoluekuri ei riko perustuslakia, vaikka eduskuntaryhmät saattavatkin rangaista sooloilijoita. Eduskuntaryhmät voivat erottaa niskuroijat ryhmän jäsenyydestä joko kokonaan tai määräajaksi. Perustuslaki kuitenkin takaa, että ryhmästä erotetut kansanedustajat voivat jatkaa eduskunnassa. Halutessaan kansanedustajat voivat muodostaa uusia eduskuntaryhmiä tai liittyä muihin eduskuntaryhmiin. Kansanedustaja voi myös tehdä työtään ilman minkään eduskuntaryhmän jäsenyyttä.

Ryhmäkuria ei kuitenkaan perinteisesti noudateta niin sanotuissa omantunnonkysymyksissä. Omantunnonkysymyksiksi luetaan tavallisesti esimerkiksi uskontoon tai maailmankatsomukseen liittyvät asiat. Samaa sukupuolta olevien avioliittoa pidetään eduskunnassa yleisesti asiana, johon ryhmäkuria ei voi soveltaa.

Siksi onkin yllättävää, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on toista mieltä. Soinin mielestä perussuomalaisten kansanedustajien on äänestettävä aikanaan eduskuntaan tulevaa ja homoavioliitot sallivaa kansalaisaloitetta vastaan. Soini perustelee kantaansa perussuomalaisten ennen eduskuntavaaleja hyväksymällä vaaliohjelmalla, jonka jokainen kansanedustajaehdokas joutui allekirjoittamaan. Ohjelmassa todetaan, että perussuomalaiset eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon.

Soinin kanta on yllättävä senkin vuoksi, että hän itse on aikaisemmin vakuuttanut, etteivät perussuomalaiset hyväksy puoluekuria. Soini ei myöskään ole johdonmukainen. Kun eduskunnassa äänestettiin turkistarhauksen kieltävästä kansalaisaloitteesta, perussuomalaisten ryhmä ei äänestänyt samalla tavalla, vaikka turkistarhauksestakin löytyy maininta puolueen vaaliohjelmasta.

Puolueen puheenjohtaja pullikoi kaiken lisäksi oman eduskuntaryhmänsä sääntöjä vastaan. Niissä ryhmän jäsenille annetaan mahdollisuus äänestää ryhmän kannasta poiketen. Asiasta on vain ilmoitettava ryhmälle ajoissa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on ilmeisesti Soinille itselleen vahvasti omantunnonkysymys. Hänen omatuntonsa puhuu ilmeisesti niin vahvasti, että hän ei tunnusta oikeutta toisenlaiseen omaantuntoon.