Isoveli asuu Yhdysvalloissa ja valvoo meitä kaikkia?

Yhdysvaltojen turvallisuusviraston pääkonttori on Fort Meadessa Marylandissa. SAUL LOEB

Englantilaisen George Orwellin romaani Vuonna 1984 maalasi näköalan kansalaisten kaikkien liikkeiden valvonnasta, jonka toteutumiseen ei kirjoittamishetkellä toisen maailmansodan jälkeen ollut teknisiä mahdollisuuksia.

Nyt teknisiä mahdollisuuksia on ja niitä lehtitietojen mukaan myös käytetään kansalaisten valvontaan. Orwellin romaanissa diktaattori Isoveli valvoi, tämän päivän todellisuudessa valvova Isoveli on Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA.

Vuosikausia jatkunut valvonta paljastui, kun brittiläinen The Guardian kertoi viime keskiviikkona, että Yhdysvaltojen tiedusteluoikeusistuin Fisa velvoitti maan suurimman matkapuhelinoperaattorin Verizonin antamaan kaikki asiakkaidensa puhelutiedot eli puheluiden ajankohdat, sijaintitiedot, kestot ja tunnistetiedot turvallisuusvirasto NSA:lle huhtikuusta heinäkuuhun tänä vuonna. Asiantuntijat epäilevät muidenkin operaattoreiden saaneen vastaavia käskyjä.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner (HS 9.6.) arvelee, että amerikkalaiset ovat jo päässeet myös älypuhelinten ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmien välittämiin tietoihin, koska käyttöjärjestelmien käyttämät palvelimet ovat Yhdysvaltojen maaperällä.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen varoittaa Uuden Suomen blogikirjoituksessaan tavallisia kansalaisia: tietojen luovutus on kuin neitsyys, sen voi menettää vain kerran. Järvisen mukaan on vain ajan ja poliittisen tarpeen mukainen kysymys, miten niitä käytetään.

Valkoisesta talosta viestitettiin Washington Postille, että urkinta on tarpeellista Yhdysvaltojen suojelemiseksi terroristeilta, mutta että tarkkailu kohdistuu vain ulkomaalaisiin. Yhdysvaltojen tiedustelupäällikkö James Clapper torjui maanantaina Washington Postin väitteen, jonka mukaan NSA olisi tarkkaillut Microsoftia, Yahoota, Googlea, Facebookia, PalTalkia, AOL:ä, Skypeä, YouTubea ja Applea jo vuodesta 2007 lähtien. Suoraa pääsyä ei keskuspalvelimille ollut.

NSA:n tiedustelutavoista kertoi Edward Snowden, 29, entinen CIA:n tekninen työntekijä. Hän perusteli paljastustaan sillä, ettei voinut hyvällä omallatunnolla sallia yksityisyyden ja internetin vapauden tuhoamista ja ihmisten perusoikeuksien rikkomista. Snowdenin motiivi on kaunis, mutta lapsellinen. Turvallisuusviranomaiset elävät digiajan maailmassa, jossa käydään kybersotaa koko ajan. Jatkuva pelko on myös siitä, että tappavaa terrorismia suunnitellaan verkossa.

Suomessa viestintävirasto ryhtyi omiin toimiinsa pyytämällä kotimaisilta teleyhtiöiltä selvitystä niiden verkkopalveluiden tietoturvasta. Samalla olisi hyvä selvittää ja kertoa, mitä ja miten Suomen puolustusvoimien tiedustelu urkkii ja miten sen valvonta on toteutettu.

Vaikka sanomalehdet loivensivatkin väitteitään NSA:n urkinnasta, epäluulon siemen tietoverkkoja kohtaan on kylvetty. Se on luultavasti vain hyvä asia. Opimmepa olemaan varuillamme.

Kommentoi