Eliniän nousu lisää elintasosairauksia

Syökää hedelmiä, sillä niissä on voima ja terveys! Matti Tuovinen

Maailmassa on edelleen turhan paljon köyhyyttä ja kurjuutta. Tilastot osoittavat kuitenkin, että viimeisten neljän vuosikymmenen aikana yleiset elinolosuhteet ovat kohentuneet koko maapallolla ja että se on nostanut merkittävästi ihmisten keski-ikää.

Saksalaisen Der Spiegel -viikkolehden julkaiseman laajan kansainvälisen vertailun mukaan naisten keskimääräinen ikä oli vuonna 2010 73,3 vuotta eli peräti 12,1 vuotta korkeampi kuin vuonna 1970. Miehet kuolevat edelleen naisia nuorempina, mutta heidänkin keskimääräinen elinikänsä on kohonnut samalla aikavälillä 56,4 vuodesta 67,5 vuoteen.

Vuosikymmen lisää neljässä vuosikymmenessä. Tältä pohjalta voi sanoa, että ihmiset elävät nyt viidenneksen pitempään kuin heidän vanhempansa sukupolvi sitten. Maapallon vanhimmat naiset löytyvät Japanista, jossa heidän keskimääräinen ikänsä on peräti 85,9 vuotta. Vanhimmat miehet taas ovat Islannissa. Viikinkien jälkeläiset sinnittelevät keskimäärin 80 vuoden ikään saakka.

Ero pitkä- ja lyhytikäisimpien kansakuntien välillä on edelleen suuri. Haitilaisten naisten keski-ikä on kyllä noussut neljässä vuosikymmenessä 32,5 vuodesta 43,6 vuoteen, mikä on kuitenkin vain runsas puolet japanilaisten naisten eliniästä.

Yleiset elinolot ovat kohentuneet kaikilla mantereilla. Terveystilastojen perusteella suurimmat köyhyydestä johtuvat ongelmat ovat Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Yhtäältä elintason yleinen nousu on muuttanut huomattavasti sitä, mihin ihmiset kuolevat. Maailmassa nähdään vielä paljon nälkää, mutta aliravitsemukseen kuolevat yhä harvemmat. Yleisimmät kuolinsyyt ovat nyt verenkiertoelinten sairaudet, tupakointi ja alkoholismi. Korkeaan verenpaineeseen kuolee vuosittain yli yhdeksän ja tupakkaan yli kuusi miljoonaa ihmistä. Alkoholi kirjattiin kuolinsyyksi vuonna 2010 noin viiden miljoonan ihmisen kohdalla.

Liikalihavuus on myös niitä elintason nousun seurauksia, joista terveydenhuollon asiantuntijat kantavat kasvavaa huolta. Parikymmentä vuotta sitten liikalihavuus oli kuolinsyytilastoissa kymmenennellä sijalla, mutta tänään jo sijalla kuusi.

Ylipainoon menehtyy vuosittain nyt jo kolmisen miljoonaa ihmistä. Ruumiin ylenmääräinen rasvoittuminen tunnetaan hyvin myös Suomessa, mutta kansainvälisesti suurimmat ongelmat ovat kuitenkin Australiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Elintasosairauksien kasvun vastapainoksi köyhyyssairaudet ovat vähentyneet. Alle viisivuotiaitten lasten kuolleisuus on laskenut vuodesta 1970 vuoteen 2010 peräti 60 prosentilla.

Kansainvälisen terveysvertailun tekijöillä on myös selkeä resepti, jolla ihmiskunta voi kohentaa oloaan ruokapöydässä: vähemmän suolaa, enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Suolaa vähentämällä ihminen vähentää myös verenpainettaan ja sydänongelmien riskiä. Vihannekset ja hedelmät ovat tehokas keino liikalihavuutta vastaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut