Markus Karjalaisen kolumni: Hiihto ei katoa mihinkään

Markus Karjalainen

Markus Karjalainen

Tiedetään, että ilmasto lämpenee, sillä ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus on ollut pitkään nousussa. Tilasto lupaa lyheneviä talvia meidän korkeuksillemme, minkä suuntaisia merkkejä on saatukin.

Vuodet tuntuvat lämmenneen, ja esimerkiksi juuri päättynyt vuosi saatiin mitatun historian lämpimimmäksi.

Se huomattiin eteläisimmän Suomen käytännössä lumettomana talvena. Miesmuistini aikana vahvistan 1960-luvulta jatkuneen lämpiämisen trendin muuksi kuin satunnaisvaihteluksi.

Aika paljon on ollut talvia, jolloin kunnollista –siis hiihtämisen mahdollistavaa – lumipeitettä on saanut syksyin odottaa pitkään, eikä huhtikuun parhailla keleillä ole enää uskaltanut jäälle sivakoimaan.

Onko hiihto häviämässä Suomesta?

Ei hätää, ei todellakaan ole.

Tahko Pihkala oli merkittävä vaikuttaja hiihtoinnostuksen leviämiseen kansanhuviksi.

Nimittäin oli osittain Pihkalan ansiota, että Suomeen saatiin hiihtoloma.

Ajatuksen kevättalveen sijoittuvasta lomaviikosta keksi voimistelunopettaja Santeri Hirvonen vuonna 1926 Kasvatus ja koulu -lehdessä. Pihkala otti ideasta vaarin, vei sen Kouluhallitukseen, ja hiihtolomaa koskenut laki vahvistettiin 1933. Oli luotu myönteinen ilmapiiri yleiselle hiihtoharrastukselle, mitä valveutuneet kansakoulujen opettajat edistivät.

Hiihto ehti juurtua suomalaisiin. Havaittiin, että kyseessä on maailman paras liikuntamuoto, kun jalka potki, suksi notki ja sujuteltiin sukkelaan raittiissa ilmassa hyvää mieltä ja punaiset posket.

Ja nytkö sitten hiihto kuolisi muutamaan huonoon talveen?

Ehei, etelässä on ostettu kaupat tyhjilleen suksista ja laduille koko maassa ollut ennätyksellinen ruuhka, kun kunnon kelit tulivat.

Viime talvena jopa Kuopiossa kiellettiin koronan pelossa latujen kunnostaminen, mikä oli liioittelua. Turvallisempaa harrastusta ei näinä aikoina ole. Tulevat talvetkin ovat joskus lyhyitä, eikä Helsingissä aina pääse laduille.

Muistetaan, miten pikaluistelu on hollantilaisten verissä. Voi mennä vuosia ennen kuin Hollannin kanavat jäätyvät luistelukuntoon. Kun näin tapahtuu, jää on mustanaan luistelijoita.

Sama toistuu hiihdossakin. Ladulle säännätään heti, kun se onnistuu vuosienkin hartaan odotuksen jälkeen.Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.