Pääkirjoitus 20.1.2021: Trumpin synkkä perintö varjostaa Bidenin kautta

Tänä iltana noin kello 19 Suomen aikaa nähdään yksi lähiajan merkittävimmistä maailmanpolitiikan tapahtumista, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vannoo virkavalan Washingtonissa.

Koronapandemian kutistamat juhlallisuudet ovat hyvin poikkeukselliset. Väkijoukkoja ei ole. Jopa 25 000 kansalliskaartin sotilasta vartioi National Mall-puistoa, joka normaalioloissa olisi täynnä ihmisiä.

Väistyvä presidentti Donald Trump ei osallistu tilaisuuteen, mikä oli odotettavissa erityisesti loppiaisen tapahtumien ja virkasyytteen nostamisen jälkeen. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti 152 vuoteen, joka jättää seuraajansa virkaanastujaiset väliin.

Liittovaltion poliisin FBI:n varoitus aseellisten iskujen mahdollisuudesta paitsi kongressitaloon myös osavaltioiden kongressitaloihin kertoo paljon tunnelmasta virkaanastujaisten alla. Trump on saanut kiihotettua kannattajansa neljän vuoden aikana mielentilaan, jossa kaikki keinot tuntuvat oikeutetuilta oman pahan olon ilmaisemiseksi, vääryydeltä tuntuvien tapahtumien korjaamiseksi tai Trumpin entisten kannattajien rankaisemiseksi.

Keskiviikon jälkeen liittovaltio siirtyy arkeen ja uusi presidentti ryhtyy siivoamaan ja korjaamaan yhä kiihtyvän koronapandemian jälkiä ja sen aiheuttamaa talouskriisiä. Osa työstä on kovin pienipiirteistä. Biden esimerkiksi lisää testausta ja tartuntaketjujen jäljittämistä, kannustaa maskipakkojen määräämiseen ja antaa rahaa osavaltioille rokotejakelun järjestämiseksi. Massiivista on sen sijaan talouden elvytys, johon Bidenin hallinto rakentaa 1900 miljardin dollarin suuruisen paketin.

Kansainvälisesti Bidenin tärkein tehtävä on palauttaa luottamusta Yhdysvaltoihin yhteistyökumppanina. Ennalleen luottamus voi tuskin koskaan palata, kiitos Trumpin, joka irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, pelotteli Nato-kumppaneitaan ja vetäytyi yksipuolisesti Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018, ja asetti Irania vastaan ankaria pakotteita. Trump osoitti, että jotakuinkin kaikki voi mennä uusiksi, kun presidentti tarpeeksi tahtoo.

Trump osoitti, että jotakuinkin kaikki voi mennä uusiksi.

Normaaliolojen paluuta ja kansakunnan yksimielisyyttä kaipaavat joutunevat pettymään. Trumpin kauden synkkä perintö varjostaa Bidenin koko kautta, vaikka muutoksia parempaan nähtäneenkin.

Myönteisiä vaikutuksia odotetaan ensimmäisenä taloudessa, jos ja kun reippaat koronatoimet nostavat liittovaltiota kasvu-uralle ja maailmantalouskin elpyy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut