Korruption luvattu maa

Jari Tourunen

Kansainväliset vertailut väittävät, että Suomessa on vähän korruptiota. Totuus lienee toisenlainen, tai ainakin monisyisempi.

Demokratian ja tasa-arvon periaatteet eivät korupuheista huolimatta ole koskaan toteutuneet täydellisesti. Ehkä sellainen ei ole edes mahdollista, mutta jo ihanteisiin uskominen on vienyt suomalaiset pidemmälle kuin muualla.

Ihanteista on käytännön hyötyä eri tavoin riippuen motiiveista: rikkaat pitävät niistä kiinni, koska se mahdollistaa silmien ummistamisen ja toimii sen yhteiskuntarauhan takuuna, joka on hyväosaisten etujen säilymisen edellytys; vaatimattomista lähtökohdista ponnistaville ihanteista kiinni pitäminen antaa toivoa, joka innostaa ponnistelemaan.

Ihanteet ovat siis demokratian arjessa välttämättömiä.

On silti virhe ummistaa silmät tosiasioilta. Taloudellinen ja poliittinen valta keskittyy harvoille. Talouden, politiikan, yliopistojen ja järjestöjen ylin valta on pienen eliitin käsissä. Suomessa tähän etuoikeutettuun ryhmään on onneksi päässyt tunkeutumaan myös ulkopuolelta opiskelemalla ja yrittämällä. Ennen vanhaan puhuttiin säätykierrosta, mutta 2000-luvun demokratiassa ei tietenkään ole virallisesti säätyjä. On vain tilastollisia termejä yläluokka, keskiluokka ja alemmat luokat tai rikkaat, keskituloiset ja köyhät... Mutta tavallaan on kyse samasta asiasta: kansalaisia lajitellaan erilaisilla mittareilla. Mahdollisuudet menestymiseen ovat kaikille samat, mutta useimmiten vain teoriassa.

Suomi on hyvä veli -verkostojen maa. Viime vuosina olemme voineet saada vahvan ja riippumattoman median avulla ainakin jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka syvällä olevasta kulttuurista ja ajattelusta tässä maan tavassa on kyse.

Katsotaanpa vähän taaksepäin 50-luvulta alkaen: Kätilöopiston juttu, salaputkijupakka, jalasmökit, Salora-sotkut, Juhantalon valtakunnanoikeus, Wärtsilän minuuttirahatapaus, Uotin veljekset, Skop, STS, vaalirahakohu, Kehittyvien maakuntien Suomi, Nuorisosäätiö... Lista on jo nyt pitkä eikä läheskään täydellinen.

Tarpeeksi ei ole ilmeisesti muuttunut vieläkään.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.), entinen politiikan toimittaja, ei edes ymmärtänyt etukäteen tarkistaa, onko hän kannatusyhdistyksen jäsenenä jäävi päättämään Dragsvikin varuskunnan kohtalosta. Wallin kiistää, että kiltaan kuuluminen olisi vaikuttanut hänen päätöksiinsä. Samalla hän kuitenkin paljastaa, ettei ymmärrä esteellisyyden juridista ydintä: jo perusteltu epäily esteellisyydestä voi olla merkitsevää. Dragsvik ei ole lopullisella lakkautettavien listalla, mutta valmisteluvaiheessa se oli vahvasti vaaravyöhykkeellä. Wallinilta onkin perusteltua tivata sitä, eikö hän näe mitään merkitystä sillä, että hän kuuluu 30-henkiseen herrakerhoon, joka antaa ohjeita killan päätöksiä tekevälle hallitukselle , kuten lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolainen toteaa blogissaan.

Vallanpitäjien olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, miltä asiat näyttävät. Finnairin pääjohtajan Mika Vehviläisen asuntokauppa on tyyppiesimerkki eliitin sokeudesta. Työeläkeyhtiö Ilmarinen osti Vehviläisen hulppean asunnon ylihintaan. Päätöksen hyväksyi Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas, joka on valtion omistaman Finnairin hallituksen puheenjohtaja. Finnair on Ilmarisen iso asiakas ja Vehviläinen on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen.

Käytettiinkö eläkeyhtiön rahoja Vehviläisen auttamiseen? Kysymys on esitettävä, koska asetelma näyttää ikävältä.

Korruptiota on monenlaista. Lahjominen ei läheskään aina tarkoita, että joku antaa rahaa tiskin alta saadakseen vastineeksi etua, johon hänellä ei ole oikeutta. Eräs pitkän linjan talousrikostutkija totesi minulle 90-luvun pankkikriisin aikoihin, että lahjominen on oikein halpaa. Usein riittää jo se, että pääsee loikoilemaan nahkatuoliin sikari toisessa ja konjakkilasi toisessa kädessä.

Demokratiatarvitsee ihanteita sekä niiden takuuksi lakeja ja hyvän perustuslain. Vallanpitäjillä pitää olla luotettava vahtikoira eli vapaa media. Median yksi tärkeä tehtävä on uutisoimalla ja analysoimalla avata ja kyseenalaistaa maan tapa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut