Pääkirjoitus 21.1.2021: Lihan vientiä on yhä mahdollista kasvattaa

Viime aikojen myönteisimpiin maatalousuutisiin kuuluu tieto, jonka mukaan Kiina on noussut suurimmaksi suomalaisten maatilojen tuottaman lihan ostajaksi ( Savon Sanomat 19.1.). Kovien kasvuprosenttien takaa löytyy myös isoja kilomääriä, sillä esimerkiksi kotipaikkaansa Kuopiossa pitävä Atria Oyj kasvatti sianlihan viennin Kiinaan noin 20 miljoonaan kiloon viime vuonna. Määrä on valtava, kun sitä vertaa siihen, että Atria käsitteli toissa vuonna kaikkiaan 66,5 miljoonaa kiloa sianlihaa. HKScan on toinen sianlihaa Kiinaan vievä yritys, joka tosin jäi viime vuonna 9 miljoonan kilon vientitavoitteestaan.

Atrian menestys Kiinassa on pitkäjänteisen työn tulosta. Vientiluvan yhtiö sai neljä vuotta sitten ja sen jälkeen yhtiö ennätti saada myyntikanavat kuntoon ennen kuin korona iski. Nyt uusasiakashankinta on vientimarkkinoilla työlästä.

Vientilupa ei kuitenkaan selitä yksinään nähtyä menekin kasvua. Afrikkalainen sikarutto (ASF) romahdutti Kiinan omaa sianlihantuotantoa 2019, mikä johti maailmanlaajuiseen sianlihan kysynnän nousuun viime vuonna. Hinnat nousivat. Sianlihan tukkuhinta Kiinassa pomppasi keskimäärin noin 2,5 euron kilohinnasta noin 6,6 euroon. Markkinatilanne lihotti ainakin hetken suomalaisten sianlihantuottajien tilipussia, sillä viime vuoden kolmannella neljänneksellä he saivat 13 prosenttia parempaa hintaa kuin EU:n tuottajat keskimäärin.

Äsken Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n investointitiedustelu kertoi elintarviketeollisuuden investointien kasvavan tänä vuonna 620 miljoonaan euroon viime vuoden 360 miljoonasta. Suurta kasvua voi selittää osaltaan se, että Atria on käynnistänyt historiansa suurimman laajennuksen rakennustyöt Nurmossa. Kolmen vuoden kuluttua valmistuva 155 miljoonan euron investointi kasvattaa siipikarjatehtaan kapasiteettia 40 prosenttia.

Siipikarjanlihan tuotannossa kotimaan markkinat ovat keskiössä, mutta viennillekin on tilausta. Markkinat ulottuvat aina Kiinaan saakka, minne paitsi Atrialla myös HKScanilla on parhaillaan siipikarjanlihan vientilupaprosessi vetämässä.

Sivustatukea vientiponnisteluilleen lihatalot saavat EU:lta, joka myönsi joulukuussa lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen yritysten ja Ruokatieto-yhdistyksen yhteiselle vienninedistämishankkeelle.

Sianlihan viennin kasvattamiselle on yhä mahdollisuuksia, joskin afrikkalaisen sikaruton leviämisen riski Karjalan kannaksen kautta on todellinen ja rajaa riskinottohaluja. Lisäksi Kiinan oma sianlihantuotanto elpyy kovaa vauhtia. Siipikarjanlihan viennissä vastaavanlaista markkinoiden katoamisen riskiä ei ole, sillä sen kulutus kasvaa jatkuvasti, usein punaisen lihan kustannuksella.

Nyt uusasiakashankinta on vientimarkkinoilla työlästä.

Kommentoi