Lokkikanta on ongelma

Suuri lokkikanta on muodostunut ongelmaksi Kuopion sataman seudulla. Asukkaat ovat jo pitkään valitelleet, kuinka linnut aiheuttavat harmia levittämällä ulostuksiaan pihoille, leikkipaikoille ja parvekkeille. Lisäksi lintujen ääntely koetaan häiritseväksi. Paikallisten asukkaiden ja viranomaisten mukaan suurin ongelma kohdistuu melko suppealle alueelle.

Ongelman ydin lienee siinä, että lokit pesivät läheisessä saaressa. Ratkaisua tilanteeseen on vaikea löytää siksi, että huomattavan osan lintuyhdyskunnasta muodostavat naurulokit. Ne kuuluvat EU:n lintudirektiivin alaisuuteen. Niiden hävittäminen vaatii poikkeusluvan. Kun ongelma on varsin rajatulla alueella, lupaa ei hevin myönnetä.

Lupa voitaisiin myöntää, jos lokit aiheuttaisivat merkittävän uhan kansanterveydelle tai vakavaa vahinkoa viljelmille. Nyt voidaan pohtia, täyttyvätkö lokkien hävittämisen ehdot Kuopiossa. Todennäköisesti lokkeja ei em. perusteilla saa hävittää.

Tosin on muistettava, että lokit aiheuttavat jätöksillään päivittäin terveysuhan esimerkiksi kerrostalojen leikkipaikoilla. Lokkien voimakas ääntely hermostuttaa asukkaita. Onkin vaara, että jotkut kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä ja pyrkivät omin keinoin karsimaan lintukantaa. Tällaista toimintaa ei ole toistaiseksi havaittu. Eikä toivottavasti havaitakaan.

Lintukannan säätelyä tulisi pohtia asiantuntijoiden ja asukkaiden kesken. Toki on viisasta, että määrättyjä lintulajeja suojellaan. Tärkeämpää on kuitenkin huolehtia ihmisten terveydestä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.