EU vie mielenkiinnon

Tänään juhlittava Yhdistyneet Kansakunnat on ollut historiallisesti Suomelle portti maailmanpolitiikkaan. 1950-luvun puolivälissä avautunut jäsenyys vapautti kansakunnan henkisesti sotienjälkeisistä vuosista, jolloin maassa elettiin neuvostoliittolaisen valvontakomission tiukassa valvonnassa.

Pian jäseneksi tultuaan Suomi lähti mukaan YK:n rauhanturvajoukkoihin Suezille vuoden 1956 lopulla ja alkoi etsiä omaa paikkaansa maailmanjärjestön eri elimissä.

1970-luvun alussa huippudiplomaatti Max Jakobsson oli tavoittelemassa jo vahvasti YK:n pääsihteerin virkaa, jossa aiemmin oli toiminut jo kaksi muuta pohjoismaalaista, norjalainen Trygve Lie ja ruotsalainen Dag Hammarskjöld. Se haave jäi toteutumatta, mutta 1990-luvun alussa elettiin kunnian päiviä, kun Harri Holkeri pääsi johtamaan puhetta YK:n yleiskokouksissa New Yorkissa.

Viimeiset viisitoista vuotta YK on kuitenkin jäänyt Suomen poliittisessa elämässä toisen kaksikirjaimisen järjestön jalkoihin. Euroopan unioni, EU, on imenyt johtavien poliitikkojen ajan ja harrastuksen ja jättänyt merentakaisen YK:n jotensakin toissijaiseen asemaan.

Pääministerit ja muut johtavat ministerit joutuvat olosuhteitten pakosta keskittämään kaiken tarmonsa Brysseliin. YK on jätetty mielisuosiolla paikaksi, jossa tasavallan presidentti voi esiintyä suomalaisena valtionpäämiehenä maailmannäyttämöllä. Martti Ahtisaarelta se kävi helposti, kun hän oli jo taustaltaan YK-miehiä.

Tarja Halonen on puhunut aina korostetusti taloudellisen ja sukupuolisen tasa-arvon puolesta, joten hänellekin YK:n yleiskokoukset ja teemaistunnot ovat olleet luontaisempi esiintymisareena kuin Brysselin EU-huippukokoukset, joissa päällimmäisinä ovat yleensä päiväkohtaiset käytännön asiat.

Vuonna 2012 Suomi haluaisi päästä taas hetkeksi YK:n vallankäytön ytimeen, turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi. Se olisi komea lopetus Tarja Halosen samoihin aikoihin päättyvälle toiselle presidenttikaudelle.

Kommentoi