Valvonnasta on säädettävä lailla

Käy sääliksi kokoomuslaista viestintäministeri Suvi Lindéniä. Matto hänen altaan on vedetty tylysti ainakin kaksi kertaa kuluvan vuoden aikana. Ensimmäinen kerta oli kevättalvella, kun piti tehdä päätöksiä Yleisradion rahoituksesta ja valvonnasta. Hallituksen periaatepäätöksestä huolimatta Lindén joutui peräytymään, kun tuki hänen ajamalleen uudistukselle alkoi murentua.

Toinen kerta oli viime viikolla ja tälläkin kertaa kyse oli Yleisradiosta. Lindénin puoluetoveri, kansanedustaja Kimmo Sasi teetätti johtamallaan Yleisradion hallintoneuvostolla päätöksen, jonka mukaan Ylen valvonta keskitetään hallintoneuvostolle. Matto nykäistiin Lindénin jalkojen alta, koska häntä vain "informoitiin" päätöksestä. Näin siitäkin huolimatta, että hänen johdollaan valmistellaan parhaillaan uutta Yle-lakia, jossa myös Ylen valvonnasta pitäisi säätää.

Sasi ja häntä tukeva hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Pia Viitanen (sd.) käyttivät hyväkseen Ylen sekavaa hallintoa. Nykyisen lain henki ja kirjainkin lähtee siitä, että Yle on eduskunnan alainen yritys. Hallintoneuvosto on elin, jonka kautta eduskunta valtaansa käyttää. Ei siis voi puhua suoranaisesta vallankaappauksesta, vaikka Ylen toimintaa säätelevien lakin valmisteluvastuu kuuluukin hallitukselle.

Hallintoneuvoston päätös on kuitenkin juridisestikin kiistanalainen. Hallintoneuvoston tehtävät on määritelty laissa. Siksi uusista tehtävistä pitäisi myös säätää lailla eikä niin, että hallintoneuvosto itse päättää laajentaa tehtäviään.

Sasi on perustellut ratkaisua viittaamalla EU:n komissioon, joka on edellyttänyt kansallisten yleisradioiden valvonnan järjestämistä uudella tavalla. Tätä yritettiin jo kevättalvella. Silloin Lindén ajoi mallia, jossa valvonta olisi sälytetty Ylen hallinnosta riippumattomalle uudelle elimelle.

Niin pitäisikin menetellä. Valvonnan keskittäminen hallintoneuvostolle ei käytännössä muuta nykytilannetta millään tavalla. Hallintoneuvosto on osa Ylen hallintoa. Miten hallinto voi uskottavasti valvoa itseään? Ei tietysti mitenkään. Asiaa ei muuta se, että hallintoneuvosto joutuu hakemaan ulkopuolisia lausuntoja, kun se päättää siitä, mahtuuko joku uusi toiminto julkisen palvelun piiriin.

Ministeri Lindén jatkakoon uuden Yle-lain valmistelua välittämättä hallintoneuvoston päätöksestä. Uuteen lakiin pitää kirjata selkeät pykälät Ylen valvonnasta ja ne on hyvä käydä läpi eduskuntavaalien jälkeen, kun uuden hallituksen ohjelmasta sovitaan. Lakiesitys voidaan silloin antaa uudelle eduskunnalle viipymättä.

Nykyisessä hallituksessa Yleisradion rahoituksen ja valvonnan uudistaminen on ollut täysi farssi. Kyse on niin tärkeästä kansallisesta yrityksestä, että samaan ei ole varaa uudella hallituksella.

Kommentoi