Jousto olisi tarpeen

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaisi nostaa pääteiden talvinopeusrajoituksia paikallisesti keliolosuhteiden mukaan. Ylen Aamu-tv:ssä torstaina haastateltu ministeri sanoi ymmärtävänsä talvinopeuksien kanssa tuskastelevia autoilijoita ja teillä liikkujia.

Vehviläinen on oikeassa. Suomessa on paljon kunnoltaan hyviä tieosuuksia, joissa talvikaudella kuivissa olosuhteissa voitaisiin ajaa kahdeksankympin sijasta maksimissaan satasta tai joillakin moottoritieosuuksilla jopa sataakahtakymppiä. Nykyinen käytäntö aiheuttaa sen, että moni kuljettaja ajaa ajatuksissaan ylinopeutta, kun alla on hyväkuntoinen tie ja lähes kesäiset olosuhteet.

Vehviläisen esittämät ajatukset eivät kuitenkaan toteudu lähivuosina. Talvinopeusrajoitusten muuttaminen kelin mukaan edellyttäisi sähköisiä, kauko-ohjattavia nopeusrajoitusnäyttöjä pääteillemme. Rajoitusten muuttaminen vaatisikin nopeusrajoitusnäyttöjen lisäämistä, sillä tällä hetkellä ne kattavat vain 350 kilometriä tiestöstä. Sähköiset näytöt ovat lisäksi erittäin kalliita.

Uudistuksen suunnittelu olisi kuitenkin käynnistettävä mahdollisimman pian. Kauko-ohjattavat nopeusnäytöt toisivat liikenteeseen joustavuutta ja sitä kautta myös lisää turvallisuutta. Moni autoilija kokee nyt talvinopeusrajoitukset hyvissä keliolosuhteissa jopa kiusanteoksi.

Merkittävä asia on, että ylivoimainen enemmistö kansalaisista seisoo talvinopeusrajoitusten takana. Tästä kertoo esimerkiksi vuonna 2008 suoritettu laaja liikennekysely. Siinä 80 prosenttia suomalaisista hyväksyi talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitukset tai ainakin piti rajoituksia sopivina.

Kommentoi