Kova ydin löytyi

Paavo Lipponen vaati pääministerinä toistuvasti, että Suomen on mentävä mukaan Euroopan unionin "kovaan ytimeen". Hänen aikanaan tuo ydin oli ehkä olemassakin, mutta viime vuosina johtajuus on ollut pahasti hakusessa.

Nyt tuo Lipposen kaipaama kova ydin on taas löytynyt, kun Saksa ja Ranska panivat uusiksi EU-komissiossa talouskomissaari Olli Rehnin johdolla hahmotellun taloudellisen vakauspaketin. Presidentti Nicolas Sarkozyn ja liittokansleri Angela Merkelin Deauvillen rantahietikolla valmistelema sopimus vaatii muutoksia myös unionin uuteen perussopimukseen, kun talouttaan huonosti hoitavilta jäsenmailta evättäisiin puhevalta EU:n päättävissä elimissä.

Sarkozyn ja Merkelin sopimus tulkittiin muissa jäsenmaissa aluksi ikäväksi välistävedoksi. Runsaan viikon jatkuneen lobbauksen ja julkisen keskustelun jälkeen äänensävyt ovat muuttuneet. Vaikka Suomikin tuoreeltaan ihmetteli EU:n voimakaksikon toimia, niin nyt pääministeri Mari Kiviniemi ymmärtää jo varsin hyvin Merkelin ja Sarkozyn vaatimuksia. Kahdenkeskinen saksankielinen keskustelu Merkelin kanssa lie vaikuttanut eniten näkemyserojen lähentymiseen.

Ollakseen vahva ja uskottava toimija EU:lla on oltava selkeä näkemys tavoitteistaan ja toimistaan, miten niihin päästään. Viime vuosina on nähty moneen kertaan, että ilman suuntaa ja johtajuutta unioni on vahva vain tilastollisesti.

Jos Ranska ja Saksa ovat ottaneet nyt paikkansa EU:n vetureina, niin merkittävä valtasiirtymä on tapahtunut myös Brysselin byrokraattisen valtakoneiston sisällä. Värittömäksi luonnehdittu EU:n belgialainen presidentti Herman Van Rompuy on osoittautunut kovemmaksi luuksi kuin luultiinkaan. Asettumalla taitavasti Sarkozyn ja Merkelin käsikassaraksi hän on ottanut ainakin EU:n talouspolitiikassa vallat pois komission puheenjohtajalta Jose Manuel Barrosolta.

Valtaa niin paljon kuin hän sitä ottaa. Van Rompuy on sisäistänyt vanhan viisauden, mutta mielenkiintoista on nähdä, lähteekö Barroso vastaiskuun ja miten komission nimissä?

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut