Pääkirjoitus 30.1.2021: Kansalaisia on tarpeen neuvoa rahankäytössä

Jos oikein hyvin menee, jo tänä keväänä Suomeen saadaan käytännönläheinen ja kirjallinen toimintasuunnitelma kansalaisten talousosaamisen lisäämiseksi. Suunnitelma pohjautuu torstaina Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.) luovuttamaan Suomen talousosaamisen edistämisen kansalliseen strategiaehdotukseen.

Niin strategia kuin siitä johdettava toimintasuunnitelma tulevat todella tarpeeseen. Kotitalouksilla on paljon velkaongelmia ja maksuhäiriöitä. Viime vuoden lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli 392 200 henkilöllä. Luku on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana joka vuosi. Vuoden 2011 maksuhäiriö oli 327 500 henkilöllä, joten joukko on kasvanut noin 20 prosenttia. Syitä maksuhäiriöihin ja velkaongelmiin on monia elämänhallinnan menettämisestä sairauksiin, mutta yhtenä juurisyynä voidaan pitää puhtaasti osaamattomuutta talousasioissa.

Vanha kansa opetti juurevaan taloudenpitoon sanonnoilla. Opittiin, että velka on veli otettaessa, mutta veljenpoika maksettaessa. Nykyään talousoppi tulee useimmiten kantapään kautta, mutta yhä on niin, että velkaa on makea ottaa, mutta suolaisen takaisinmaksun aika koittaa aina.

Viime päivien esimerkki Nokian pörssinoususta antaa aiheen ajatella, että säästämisessäkin on opettelemista. Yrityksen toiminnassa ei ole tapahtunut mitään erityistä, mutta ilmeisesti joidenkin intressissä on ollut luoda osakemarkkinoille valeuutisia, joihin uskovien kustannuksella kurssit sitten nousevat romahtaakseen lopulta.

Oikeusministerin vastaanottamassa strategiaehdotuksessa muistutetaan, että talousosaaminen on elinikäistä oppimista. Ehkä päivähoito ja kerhot ovat turhankin varhaisia talousopeille, mutta perusopetukseen talousosaamista on ainakin tarpeellista liittää. Aikuisuuden alkuvuosina sopivia solmukohtia talousosaamisen lisäämiselle on useita. Yksi suurimmista elämänmuutoksista liittyy perheenlisäykseen. Ruotsissa talousasiat otetaan puheeksi neuvoloissa. Perheet saavat pienen talousoppaan, joka opastaa elämän suuressa mullistuksessa. Myös ikääntyneitä on syytä opastaa talousasioiden hallintaan ennen kuin osaamattomuus muuttuu murheiksi. Viime vuoden lopulla tuli julki tutkimus, jonka mukaan eläkeikäisten velkaantuminen on lisääntynyt ( Helsingin Sanomat 21.12.).

Talousosaamisen lisäämisen haasteista suurin lienee, miten auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia saada rahat riittämään välttämättömiin menoihin. Sellaisia ovat epäsäännöllistä työtä tekevät ja pienipalkkaiset, eläkkeelle jäävät ja ikäihmiset sekä maahanmuuttajaperheet.

Nykyään talousoppi tulee useimmiten kantapään kautta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.