Putkarallissa ei ole mitään järkeä

Itä-Suomen poliisilaitos on ilmoittanut, että se "kokeilee etupainotteisesti" kuljetuspartiotoimintaa, jossa vartijoista muodostettu partio kuljettaa säilöönotettuja Ylä-Savon kunnista Kuopioon putkaan. Kokeilun aikana Iisalmen putka on kiinni. (Savon Sanomat 28.1.).

Käytännössä myös poliisipartiot osallistuvat kiinniotettujen kuljetuksiin, mikä itsestäänselvästi häiritsee muuta hälytystyötä ja valvontaa. Yhtä itsestäänselvää on, että silloin kun poliisit kuljettavat kiinniotettuja putkaan tai putkasta pois, he eivät voi puuttua katuväkivaltaan tai viikonlopun nujakointeihin ravintoloissa.

Kokeilun taustalla on asiallisia syitä. Yksi on putkalain uudistus, joka saattaa edellyttää, että työvuorossa on kaksi vartijaa joka poliisivankilassa. Iisalmen putkaa on valvonut yleensä yksi vartija kerrallaan. Muutos lisäisi Iisalmen putkakuluja puolisen miljoonaa euroa vuodessa. Toinen syy kokeiluun on vaatimus palonsammutusjärjestelmän rakentamisesta Iisalmen putkaan. Sillekin on kerrottu hinnaksi satoja tuhansia euroja. Säästöt vaikuttavat yliarvioiduilta.

Säästäminen sinänsä on kannatettavaa ja järkevää julkisen talouden näkökulmasta, mutta järkeä vailla se on silloin, kun se johtaa jäävän resurssin ohjautumiseen toissijaisiin tehtäviin kuten nyt on vaarassa käydä. Muutoksesta saattaa sitä paitsi seurata äkillisiä oheiskustannuksia, jotka ylittävät helposti laskennalliset säästöt, kun poliisi ei kykenekään estämään jotakin rikosta ajeluttaessaan kiinniotettuja pitkin pitäjiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.